Szakember a Gyilkos-tónál történt tragédiáról: be kell tartani az alapvető szabályokat

Valóságos kommentháborút indított el az elmúlt hétvégén a Gyilkos-tó fölötti panorámakabinnál történt halálos kimenetelű baleset, amelyben egy gyergyószentmiklósi férfi vesztette életét. A baleset lehetséges okairól és tanulságairól a panorámakabinokat építtető és üzemeltető Gyilkostó Adventure Egyesület vezetőjével, Simon Lászlóval beszélgettünk.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hétvégén tragikus körülmények között vesztette életét egy gyergyószentmiklósi férfi a Gyilkos-havas sziklapárkányán található panorámakabin közelében. Az esetről beszámoló hírügynökségi jelentésben nyilatkozó hegyimentő szakember szerint a tragédiában szerepet játszhatott az alkoholfogyasztás és a figyelmetlenség is.

Simon László kitüntetett hegyi- és barlangimentő, a Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke, a panorámakabin-projekt vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta, maga is látta a különböző internetes felületeken megjelenő kommenteket, amelyek egy részében a nem megfelelő biztonsági intézkedéseket okolták a balesetért. Erre a felvetésre a szakember úgy fogalmazott: „lehetetlen az egész Békás-szorost jobbról-balról védőhálókkal bevonni”.Fotók: Dancurás Hegyimentő Egyesület

„Azok a pontok, ahová mi a turistákat kihívjuk olyan szempontból biztonságosak, hogy ha betartják, hogy nem hagyják el a kijelölt turistaösvényt, akkor nem eshet bajuk” – hangsúlyozta a turisztikai szakember. Hozzátette: a baleset helyszínén található panorámakabint is úgy alakították ki, hogy az erdőből érkező ösvény egyenesen a kabinhoz vezet, ahová egy korláttal ellátott rámpán lehet felmenni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Nyilvánvaló, hogy ha valaki fogja magát és arrébb megy, kimerészkedik a szikla peremére, akkor le tud esni” – emelte ki. A baleset áldozata éppen így tett és a függőleges szikla peremére merészkedett, ennek okaira csupán feltételezések vannak. A túratársak elmondása szerint elképzelhető, hogy a behavazott kabinablakot szerette volna megtisztítani a kilátás érdekében, de lehet, hogy egyszerűen meg szerette volna viccelni a bent levőket és be akart kopogtatni odakintről – fejtegette Simon László. „A lényeg az, hogy ahová kimászott, ott nem volt, mit keresnie, nem szabadott volna ott lennie” – szögezte le a szakember.

A panorámakabinokat saját felelősségre, előzetes telefonos bejelentkezés alapján, ingyenesen lehet igénybe venni, mondta el kérdésünk nyomán Simon László. Ebben az esetben is egy egyszerű telefonbeszélgetés előzte meg a látogatást. A négy fiatalember közül hárman magashegyi túratapasztalattal rendelkeznek, a negyedik férfi, az áldozat szintén gyakorlott természetjáró volt – emelte ki Simon László.

A felháborodott kommentelők leginkább azt sérelmezték, hgy az esetről beszámoló hírügynökségi jelentés és az annak nyomán készült újságcikkek is kiemelték az alkoholfogysztás szerepét a baleset lehetséges okai között. „Tény, hogy fogyasztottak alkoholt. Nem volt egyikük sem részeg, nem botlott a nyelvük, nem botorkáltak. Egyikük végig segített a mentésben” – szögezte le Simon László.

A hasonló esetek megelőzésével kapcsolatosan a szakember kifejtette: a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt a kiránduló. „A reflexek akármilyen kis mennyiség esetén lelassulnak, másképp reagál az ember egy adott helyzetre. Ami a legfontosabb, hogy ne hagyjuk el az ösvényeket. Azok azért vannak kijelölve pont oda, hogy biztonságosan lehessen rajtuk haladni” – hangsúlyozta. Hozzátette: a sziklák a téli időszakban jegesek, csúszósak, ezért nagyon fontos a megfelelő felszerelés kiválasztása is. „Minden esetben használjunk téli bakancsot és még egyszer hangsúlyozom: ne hagyjuk el az ösvényt!” – összegezte Simon László.

Kapcsolódók

Kimaradt?