A „történelem árnyékából” egy új világba ballagtak el a csíkszeredai „marcisok”

Pénteken tartották a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ballagási ünnepségét. A kicsengetés szónokai leginkább arra biztatták a végzősöket, hogy merjék felfedezni a világot, majd térjenek haza Székelyföldre. Az ünnepi pillanatokat egy katonai helikopter zavarta meg, amely az iskola udvara fölött tett néhány „tiszteletkört”.

A patinás intézmény végzőseit elsőként Varga László igazgató köszöntötte. Az intézményvezető Szilágyi Domokos költeményét idézve szólította meg az érettségi előtt álló ünnepelteket. Az igazgató rámutatott, hogy az idei ballagást „igencsak beárnyékolja a történelem”, az egymást követő válságok sora Európában és a nagyvilágban egybeesett a most végzős évfolyam középiskolás éveivel.A szerző felvételei

„Fiatalnak lenni sosem volt könnyű sehol, de azért nem mindegy, hová és mikor születik az ember. A jelenkort elnézve sokszor az az érzésünk, hogy beleszülettünk a felelősségbe, bele vagyunk rekesztve a hovatartozásunkba, az időbe és bizony sokszor kénytelenek vagyunk valósággal a kor ellenében élni. Az utolsó pár év a nagy illúziók elvesztésének ideje volt az emberiség számára. Minden jel szerint leáldozófélben a kapitalista élménytársadalom napja, hosszú világjárvány tört ránk, majd ez a ma is zajló szörnyű és értelmetlen háború” – fogalmazott Varga László. Hozzáfűzte: a megfutamodás, a beolvadás, a tömeges kivándorlás nem járható út és nem méltó a „tetterős, tehetséges, képzett” fiatalokhoz.

„Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra, sok sikert, Isten veletek!” – búcsúzott a végzős diákoktól Varga László, majd magyar nyelvű beszédét követően röviden románul is köszöntötte az ünneplőket.

Érdekes momentumok zavarták meg a következőként mikrofonhoz lépő Borboly Csaba megyei tanácselnök szónoklatát. A politikus éppen a közelben dúló háború kihívásairól ejtett szót, amikor egy katonai helikopter jelent meg az ünnepség helyszíne fölött, majd egészen alacsonyan tett meg néhány kört. A jármű távozása után Borboly Csaba társadalmi felelősség- és szerepvállalásra biztatta a fiatalokat.

Reagált a kéretlen látogató megjelenésére Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is. „Harminc év múlva bárki röpköd erre, itt akkor is kicsengetés lesz, a mi kicsengetésünk” – szögezte le a városvezető.Helikopter az ünneplők fölött - védelem, vagy figyelmeztetés?

„Különleges ez a mai nap, olyan, amely egész életetekben vissza fog térni gondolataitokban, emlékeitekben. Pontosan olyan különleges, mit a középiskolában eltöltött évek. Ti a középiskolai éveitekben át- és túléltetek. Átéltetek egy világjárványt, egy olyan helyzetet, amivel még talán nagyszüleink sem találkoztak. Ennek ellenére sokatoknak sikerült olyan barátságokat kötni, amelyek egész életetekben elkísérnek” – fogalmazta meg Korodi Attila.

„Azt kívánom nektek, hogy menjetek ki a világba, tanuljatok, tapasztaljatok, ismerjetek meg más helyeket, aztán pedig gyertek vissza gyökereitekhez. Azt kívánom, utatok vezessen vissza Csíkszeredába, Csíkba és ténylegesen itt érjen véget. Bízom benne, hogy pár év múlva sokan közületek megkerestek ötleteitekkel, és elmondjátok, mivel, hogyan tudtok segíteni nekünk, a városnak. Addig is menjetek, járjátok az utatokat nyitott szemmel, szívvel, hittel, alázattal. Legyetek jók, szabadok, éljetek tartalmasan! Csíkszereda mindig hazavár!” – zárta gondolatait a városvezető.

„Örömmel vettem részt ma alma materem, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ballagási ünnepségén” – írta közösségi oldalán Tánczos Barna környezetvédemi miniszter. A tárcavezető beszédében arra biztatta a végzős diákokat, hogy legyenek büszkék arra a tudásra, közösségi szellemre, a hagyományok ápolására, a magyar nyelvű oktatásra, amit ez a tanintézmény nyújtott nekik. „Értékes útravaló ez, amelyre sok év múltán én is büszkén emlékszem vissza” – mondta.

Tánczos Barna arra kérte a ballagókat, hogy a mindennapok kihívásai mellett is figyeljenek oda a környezetükre, tegyenek a tisztább, fenntarthatóbb környezet érdekében, hiszen „ez jelenti a jövőt”.

A ballagókat köszöntötte Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja, majd a 11. osztályosok és a végzős diákok búcsúbeszédei zárták a sort.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?