Egyre több román szimpatizál a magyar kormány szuverenizmusával?

Orbán Viktor tudja, hogy a románok egyre nagyobb arányban szimpatizálnak a magyar kormány szuverenizmusával és elítélik a román kormány szervilizmusát és inkompetenciáját. Ezt Adrian Severin volt külügyminiszter írta a magyar-román miniszterelnöki találkozóról szóló véleménycikkében.   

Erdély Románia szíve és Magyarország tüdeje marad, ezért úgy kell együttműködni, hogy a szív és a tüdő is tudjon működni, egymást nem zavarva” - kezdte a cotidianul.ro portálon közölt írását Adrian Severin volt külügyminiszter. Mint írta, ő újra elmenne Tusványosra, kár, hogy idén olyan későn kapott meghívót, hogy már egy külföldi útja be volt táblázva.

A volt szociáldemokrata politikus - akit 2016-ban négy év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a bukaresti legfelsőbb bíróság, s egy év és két hónap után feltételesen szabadulhatott - azt fejtegette, hogy Orbán Viktor és Marcel Ciolacu találkozójának mi lehetett a hátsó mozgatórugója. Arra jutott, hogy a román miniszterelnököt csak a szavazatok érdeklik, ezért most azért ülhetett egy asztalhoz egy EU-s szankciók alatt levő miniszterelnökkel, hogy azon románok szavazatait szerezze meg, akiknek elegük van a nyugati igényeknek mindenben megfelelő román politikusokból.

Orbán Viktor Sepsiszentgyörgyön Fotó: Borsi Balázs

A Mandiner által idézett Adrian Severin szerint Orbán Viktor tudja, hogy a románok egyre nagyobb arányban szimpatizálnak a magyar kormány szuverenizmusával és elítélik a román kormány szervilizmusát és inkompetenciáját. „A Bukarestbe érkező magyar kormányfő mesterien játszotta ki ezt a két kártyát” – írta. Hozzátette: Orbán Viktor megmutatta, hogy a szuverenizmusa minden románnak szól és a széles körben bírált Orbán nacionalizmusa tulajdonképpen egy antiimperialista fal, amellyel Magyarország a román nemzetet is védi.

Arról is beszélt, hogy a huszadik román miniszterelnökre való utalással a magyar kormányfő megmutatta a románoknak, hogy hozzájuk hasonlóan nem tiszteli azokat, akik Romániát kormányozzák jelenleg. Severin felvetette a külügyi demars kapcsán, hogy Marcel Ciolacu vagy nem tartja kézben a kormányát vagy az alkotmány előírásai ellenére átadta másnak a külpolitika irányítását – jelezve ezzel, hogy az elnök irányíthatta ezt a lépést. A szerző megjegyezte: bármelyik legyen is, Orbán Viktornak nem volt más választása, mint közvetlenül a románokhoz szóljon azzal a javaslatával, hogy együttműködéssel és közös erőfeszítésekkel megőrizzék a két nemzetet és a két állam szuverenitását.

Adrian Severin újra elmenne Tusványosra Forrás: Adrian Severin Facebook oldala

Egy friss felmérés szerint kevesebb mint egy évvel a jövő évi európai parlamenti választások előtt a romániai európai napirendet a szuverenitás kérdése uralja. A megkérdezettek nagy többsége - hatvan százaléka - úgy véli, „a nemzetállamoknak nagyobb döntési jogot kell kapniuk, még akkor is, ha ez korlátozza az Európai Unió döntéseit". Csak 25 százaléknyian gondolják azt, hogy az EU-nak több hatalomra van szüksége a jobb működéshez, még akkor is, ha ez kevesebb döntési jogot hagyna a nemzetállamoknak.

Egy tavaly őszi közvélemény-kutatás is azt jelezte: a romániaiak többsége szerint a bukaresti vezetésnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. Akkor az Avangarde intézet mért hatvanegy százalékos támogatottságot ennek az irányvonalnak a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze tizenhat százalékon állt. Az is kiderült a felmérésből, hogy a válaszadók relatív többsége (huszonnyolc százalékuk) inkább Donald Trumpra voksolna Joe Bidennel szemben (huszonkét százalék), ha nekik kellene választaniuk a volt, illetve a jelenlegi amerikai elnök közül. A hazai közvélemény-kutatások már jó ideje jelzik a szuverenista politika népszerűségét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?