banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Egyetemi felvételi: mutatjuk az idén legnépszerűbb szakokat

A tavalyinál kevesebb volt a jelentkező, amit az intézményvezetők egyáltalán nem bánnak.

Több mint 1 100 magyar tannyelvű helyre lehetett felvételizni idén a legnagyobb erdélyi felsőoktatási intézményben, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). Soós Anna rektorhelyettes elmondása szerint a legnagyobb érdeklődés a kinetoterápia iránt volt, három jelentkező jutott egy ingyenes helyre. Gazdasági informatikán 2,7-, testnevelésen és gyógypedagógián 2,6-, pszichológián pedig 2,4- szeres volt a túljelentkezés. A népszerűségi rangsor nem változott lényegesen az elmúlt évekhez képest.

Az egyetem szintjén a japán és a koreai szakok voltak a legnépszerűbbek, a jelentkezők száma 11-12-szerese volt a helyekének. Ezeket természetesen nem számolják a magyar tagozathoz, ugyanakkor a jelentkezők között elég sok volt a magyar.

A jelentkezők száma lényegesen alacsonyabb volt, mint 2020-ban, azonban ez nem baj, sőt. „Mivel tavaly nem volt tényleges felvételi, sokan két-három helyre is jelentkeztek, de aztán nem iratkoztak be, azok közül pedig, akik igen, sokan nem állták meg a helyüket” – nyilatkozta a Maszolnak Soós Anna. 

Idén egy sor szakon felvételi vizsgát szervezett a BBTE, ami elbátortalanította a kevésbé felkészülteket. Emiatt matematika-informatikán idén csak 1 600 jelentkező volt a tavalyi 2 500 helyett, jogon pedig 900, míg tavaly 1 600.

Aluljelentkezés, akárcsak az elmúlt években, idén is a Római Katolikus Teológiai Karon és a Református Tanárképző és Zeneművészeti Karon volt, de betöltetlenül maradt néhány hely a Szociológia és Szociálismunkás-képző Karon is. Soós Anna reméli, hogy az őszi felvételi után ezek éppúgy betelnek majd, mint a körülbelül kétezer fizetéses hely.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A rektorhelyettes emlékeztetett: érdemes elfoglalni a fizetéses helyeket is, mivel az első tanulmányi év végén az eredményeik alapján újra fogják rangsorolni a hallgatókat, a térítéses helyről átkerülhetnek ingyenesre. Idén 197 magyarországi jelentkezett a BBTE-re. Ez rekordot jelent, az elmúlt években az anyaországi jelentkezők száma nemigen haladta meg a 150-et.

Népszerűtlen a távközlés

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapképzésen 547 ingyenes- és 762 fizetéses helyet hirdetett meg a 2021/22-es tanévre. A legkeresettebb szak az informatika volt, ahol ötször annyian szerettek volna tanulni, mint ahány hely van. Kommunikáció/PR szakon 3,2-, tájépítészeten és filmen 3-, fordító- és tolmácsszakon pedig 2,5-szörös volt a túljelentkezés.Tonk Márton nem érti, miért nem vonzó a távközlés / Fotó: Sapientia EMTE

Csíkszeredában nyelvszakon, Kolozsváron környezettudomány szakon maradtak betöltetlen helyek, de agrármérnökire, illetve erdőmérnökire is kevesen jelentkeztek. „Marosvásárhelyen, távközlési szakon szintén maradtak helyek, ez évről-évre ismétlődik. Értetlenül állunk a jelenség előtt, ugyanis az összes többi mérnöki szak feltelik, ez azonban soha” – nyilatkozta a Maszolnak Tonk Márton rektor.

A Sapientián szintén szignifikánsan kevesebb jelentkező volt, mint tavaly. BBTE-s kolléganőjéhez hasonlóan Tonk Márton is pozitívan értékeli ezt a jelenséget, mivel 2020-ban sok jelentkező nem foglalta el a helyet, amelyre bejutott.

Idén több tízes nagyságrendű volt az erdélyi lakhelyű, de Magyarországon érettségizett jelentkezők száma. Ezek kivétel nélkül középszintű érettségi vizsgát tettek. Mivel magyarországi felvételin ilyennel nem lehet labdába rúgni, egyértelmű, hogy ezek a jelentkezők erdélyi egyetemen akarnak tanulni.

Tonk Márton valószínűnek tartja, hogy ezek a végzősök el akarták kerülni, hogy román nyelvből érettségizzenek. Ha idehaza szeretnének élni, akkor ez távlatilag nem a legjobb megoldás, véli a Sapientia rektora, román nyelvi kompetenciák hiányában ugyanis elérhetetlen marad számukra a romániai munkaerőpiac 90 százaléka, beszűkülnek a karrier lehetőségeik.

(Nyitókép: Facebook/BBTE)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?