FRISSÍTVE – Súlyos vád: Négy nap alatt húsz beteg halt meg az intenzív terápián, a gyanú szerint rosszul adagolt gyógyszer miatt

Négy nap alatt 20 beteg halt meg a bukaresti Szent Pantelimon kórház intenzív terápiás osztályán. Egy egészségügyi asszisztens riadóztatta a hatóságokat, a gyanú szerint helytelenül adagoltak egy gyógyszert, ez okozta a betegek halálát. Az Egészségügyi Minisztérium ellenőrző testülete a helyszínen vizsgálódik. Az ügyészség büntetőeljárást indított. FRISSÍTÉS: Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta, hogy kétségei vannak a történtekkel kapcsolatban.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy egy egészségügyi asszisztens panaszt tett, miszerint a fővárosi Szent Pantelimon kórház ATI osztályán négy nap alatt 20 beteg halt meg egy gyógyszer helytelen beadása után.
A kórház ápolási igazgatója fordult a minisztériumhoz, azt panaszolva, hogy akadályozzák a tevékenysége során, ezért küldték ki az ellenőrző testületet, közölte a szaktárca.Illusztráció: Pixabay Az ápolási igazgató csütörtökön írásban tájékoztatta a kórház vezetőjét, hogy egy asszisztenstől olyan információkat kapott, miszerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az ATI osztályon egy gyógyszer helytelen beadása miatt. A kórház vezetősége más osztályok orvosaiból álló bizottságot állított fel a betegbiztonsággal kapcsolatos súlyos vádak kivizsgálására, és bevonták az egészségügyi minisztériumot is. Mivel orvosi szakmai tevékenységről van szó, a bukaresti Orvosi Kamara támogatását kérték, és a következtetéseket, ha szükséges, más illetékes intézmények elé terjesztik, olvasható a minisztérium közleményében.

A bukaresti ügyészség azután indított bűnügyi vizsgálatot, hogy e-mailben kaptak bejelentést a kórház intenzív osztályán fekvő betegek gyanús elhalálozásáról, idézi a G4Media az igazságügyi forrásokat. A feljelentés információkat tartalmazott arról, hogy egyes betegeknél állítólag csökkentették a noradrenalin adagját, ami 20 személy halálát okozhatta az elmúlt napokban. Az ügyészek meghallgatták a panasztevő egészségügyi alkalmazottat.

Rafilának kétségei vannak

Az eset kapcsán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Digi24-nek azt mondta, hogy „ezt egy asszisztensnő állítja, akinek a nevét a panaszban meg sem említik. (...) Kétségeim vannak a történtekkel kapcsolatban, különösen mivel egy asszisztensnő mondja azt, hogy az orvosok nem a megfelelő kezelést alkalmazták.”

Az Agerpres beszámolója alapján a miniszter elismerte, hogy három nap alatt 20 haláleset még egy intenzív osztályon is szokatlan. „Meg kell vizsgálnunk, hogy mi okozta a haláleseteket, történt-e orvosi műhiba. Nem akarom, hogy egy asszisztensnő névtelen panasza alapján vádoljunk meg orvosokat. Ez nem igazságos” – jelentette ki.

Hozzátette, ha ezek a halálesetek április 4. és 7. között valóban megtörténtek, nem érti, hogy az asszisztensnő miért csak három nap elteltével tájékoztatta róluk a kórház vezetőségét. Megjegyezte, hogy tudomása szerint az ügyészség is vizsgálódik ebben az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?