Dîncu: meg kell védenünk a Duna-delta élővilágát, de segítenünk kell az ukrán szomszédjainknak is

Vasile Dîncu szociáldemokrata szenátor szerint a Bisztroje-csatornán zajló munkálatokkal kapcsolatos „átmeneti román–ukrán konfliktust” tárgyalásos úton el lehet simítani úgy, hogy Románia megvédje a Duna-delta ökoszisztémáját, ugyanakkor segítse Ukrajnát a gazdasági problémái megoldásában.

A szenátusban nyilatkozó politikus a sajtónak kifejtette: a román fél még nem készített átfogó tanulmányt a Bisztroje-csatornának a delta élővilágára gyakorolt hatásáról. Ezt szerinte mielőbb el kellene végezni.

Fotó: Agerpres

„Nyíltan kell beszélnünk erről az ukránokkal, de problémamegoldóan kell hozzáállnunk a kérdéshez. Vezetőinknek meg kell érteniük a másik fél motivációit is. Azt hiszem, ez egy átmeneti konfliktus” – jelentette ki Dîncu.

Közölte azt is, hogy az intézményközi párbeszéd már megkezdődött a felek között. Hozzátette: arra biztatta Sorin Grindeanu szociáldemokrata minisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes kijevi minisztériumokkal. „Jóhiszeműen, érvelve, szakemberek segítségévek kell megvitatnunk ezt a problémát. Azt nem hiszem, hogy hallgatnunk kellene róla” – fogalmazott a politikus.

„Technikai megbeszélést” folytatnak a munkálatokról

Igor Prokopcsuk elmondta, az ukrán és a román fél is tett lépéseket a helyzet tisztázására, a két külügyminisztérium tárgyalt a munkálatok jellegéről. „Szakértői szintű technikai konzultációra is szükség van a munkálatokról, és örömmel jelenthetem be, hogy a megbeszélésre holnap sor kerül” – nyilatkozta a nagykövet a parlament épületében. Hozzátette, ez jó alkalom lesz arra, hogy a téma szakértői információt cseréljenek az eddigi munkálatokról és a következő lépésekről.

Az ukrajnai szakértői csoportot az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter vezeti majd. „Az illetékes intézmények képviselőinek részvételére számítunk a román fél részéről is” – nyomatékosította Prokopcsuk.

Ukrajna 2004-ben kezdett csatornázási munkálatokat a Chilia-ág torkolatvidékén lévő néhány kilométeres Bisztroje-ágon. Az így kialakítandó új víziúton a hajók Románia érintése nélkül is eljuthatnának a Duna-parti ukrán kikötőkbe – köztük Izmajilba – és nem kellene csatornahasználati díjat fizetniük Romániának. Románia eddig arra hivatkozva védte meg a Duna fekete-tengeri kijárata fölötti monopóliumát, hogy a tervezett csatorna – egy új tengeri torkolat – megépítése lecsapolná a Duna-delta mocsarainak jelentős részét és így visszafordíthatatlan károkat okozna az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított delta élővilágának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?