Colectiv-per: minden határidőt túllépve ismét elhalasztották az ítélethirdetést

A Bukaresti Ítélőtábla kedden ismét elhalasztotta a Colectiv-per jogerős ítéletének közzétételét - adta hírül a Digi24. A döntés közlésének új időpontját május 12-ére tűzték ki, miközben a bíróság már a május 3-ai ítélethozatallal is kifutott az összes lehetséges határidőből.

Amint a Maszolon beszámoltunk róla, négyszeri halasztás után május 3-ra tűzte ki az ítélethirdetés időpontját a fővárosi táblabíróság a Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett tűz felelőseinek ügyében. Ítélethirdetés helyett azonban újabb halasztást jelentett be kedden reggel a Bukaresti Ítélőtábla.

Fotó: Agerpres

Első fokon a fővárosi törvényszék súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a vádlottakra. Köztük van Cristian Popescu-Piedone, a főváros 4. kerületének volt polgármestere, a Colectiv klub tulajdonosai, városházi tisztviselők, két tűzoltó, két pirotechnikus és egy tűzijátékkal foglalkozó cég képviselői. A vád szerint ők a felelősek azért, hogy a Colectiv klubban keletkezett tűz miatt életét vesztette 64 személy.

A bukaresti Colectiv klubban 2015. október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A több száz résztvevő közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.
A következő napokban és hetekben folyamatosan nőtt az áldozatok száma, annak ellenére, hogy egy héttel a tragédia után a hatóságok megkezdték a szállítható állapotban lévő sérültek áthelyezését külföldi kórházakba. Túlságosan későn – vélték az áldozatok hozzátartozói, akik azzal vádolták a szociáldemokrata egészségügyi minisztert, hogy túlbecsülte a román ellátórendszer képességeit.
Összesen 64 halálos áldozatot követelt a tragédia. 

A tragédiát követő nyomozás során kiderült az is, hogy a Colectiv a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tartotta be. Nem volt tűzrendészeti engedélye, és a 425 négyzetméteres, elvileg 80 férőhelyes teremben legalább háromszázan tartózkodtak a tragédia estéjén. Az előírások szerint legalább hat kivilágított vészkijáratnak kellett volna lennie, a Colectivnek egy sem volt. De nem voltak füstérzékelős automata oltóberendezések sem. Ráadásul a szórakozóhely tulajdonosa nem volt hajlandó megfizetni a körülbelül 35 százalékkal magasabb árat, amibe a tűzálló hangszigetelés került volna, és szintén takarékossági okokból a mennyezetet erősen gyúlékony fenyőfával burkolták. Kiderült az is, hogy a 4. kerület ellenőrei pár nappal a tűzeset előtt jártak a szórakozóhelyen, de mindössze a személyzet képesítésének a hiányát állapították meg.

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, a jogerős bírósági határozatot pedig eredetileg tavaly júniusra várták. Azonban az Adina Pretoria Dumitrache és Andrej Viorel Iugan bírákból álló ítélőszék hivatalból kifogást emelt, és javasolta több vádlott esetében a jogi besorolás megváltoztatását.

Hosszadalmas jogi huzavona után a Colectiv-per tárgyalása 2021. december 21-én véget ért, a bíróság pedig január 3-ra tűzte ki az ítélethirdetést. Azóta további három alkalommal halasztottak, „tekintettel az ügy rendkívüli összetettségére, illetve arra, hogy a felek ügyvédei a bíróság által decemberben kitűzött határidő után is folytatták az írásbeli beadványok benyújtását”. Március 3-án, amikor harmadik alkalommal is elhalasztották az ítélethirdetést, a bíróság még azt hozta fel indokként, hogy „határidőn belül van”, miközben egy olyan szöveghelyre hivatkozott a büntetőeljárási törvénykönyvben (391. cikk), amely szerint az ítélet meghozatalát és megszövegezését a tárgyalás lezárásáról számítva legfeljebb 120 nappal lehet kitolni. Márpedig december 21. és május 3. között 133 nap van, vagyis ha kedden ítéletet hirdet is a bíróság, máris kifutott a törvényes határidőből.

A fővárosi törvényszék a következő büntetéseket állapította meg (ezek ellen fellebezett az ügyészség és a vádlottak jogi képviselete is, így került az ügy a Bukaresti Ítélőtáblához):

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetés a Colectiv klub működési engedélyeinek kiadásával kapcsolatos hivatali visszaélés bűntettének elkövetéséért;
  • a Colectiv klub három tulajdonosa, Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu – egyenként 11 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetés gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés és a törvényes munkavédelmi intézkedések elmulasztása miatt;
  • Daniela Niță, a Golden Ideas Fireworks Artists cég tulajdonosa (időközben elhunyt) – 12 év 8 hónap börtönbüntetés;
  • Viorel Zaharia és Marian Moise pirotechnikusok – 9 év és 8 hónap börtön, illetve 10 év börtön;
  • Cristian Niță, a tűzijátékokat gyártó vállalat igazgatója – 3 év 6 hónap börtönbüntetés;
  • George Matei és Antonina Radu, a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) két tűzoltója, akik a Colectiv klubot ellenőrizték anélkül, hogy törvényes intézkedéseket tettek volna a tűzvédelmi szabályok betartására vonatkozóan – egyenként 9 év és 2 hónap börtönbüntetés;
  • Aurelia Iofciu, az illetékes városháza kereskedelmi engedélyezési szolgálatának vezetője – 8 év börtön;
  • Larisa Luminița Ganea, vezető tanácsos – 7 év börtönbüntetés;
  • Ramona Sandra Moțoc, vezető tanácsadó – 3 év szabadságvesztés felfüggesztve és 90 nap közmunka.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?