banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Márciusra halasztotta az ítélethirdetést a bukaresti táblabíróság a Colectiv-ügyben

Március 3-ra halasztotta hétfőn a bukaresti táblabíróság az ítélethozatalt a Colectiv-ügyben, amelyben alapfokon Cristian Popescu-Piedonéra, a fővárosi negyedik kerület volt polgármesterére 8 év és 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki hivatali visszaélés miatt.

A per december 21-i tárgyalásán a vádlottak ügyvédei enyhébb büntetést kértek ügyfeleik számára, az ügyészek viszont a maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra: Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármesterre, a negyedik kerületi városháza több hivatalnokára, a klub tulajdonosaira, két tűzoltóra, két tűzszerészre és egy tűzijáték-forgalmazó cég képviselőire.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze az alapfokon eljáró bíróság „megmagyarázhatatlanul szelíd magatartására” hivatkozva kérte a maximális büntetés kiszabását a vádlottakra. Hozzátette, a társadalmat „megmételyezte” a korrupció, és nem egy-két ember, hanem „egy temetőnyi áldozat” égett halálra a Colectiv klubban.Emlékezés az áldozatokra a tragédia hatodik évfordulóján, tavaly októberben | Fotó: Agerpres

Az alapfokú ítéletet ebben a bűnvádi perben 2019. december 16-án hozta meg a bukaresti törvényszék. Akkor a következő ítéletek születtek alapfokon: Cristian Popescu-Piedonét 8 év és 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt; egyenként 11 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Colectiv-klub három tulajdonosát, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát 12 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A vádlott időközben elhunyt. A cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég igazgatóját 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

George Matei és Antonina Radu, a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltója egyenként 9 év és 2 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert a Colectiv-klub ellenőrzésekor szemet hunytak a törvény által előírt tűzvédelmi intézkedések elmulasztása felett.

Aurelia Iofciut, a polgármesteri hivatal kereskedelmi engedélyeket kibocsátó osztályának vezetőjét 8, Larisa Luminiţa Ganea főtanácsost 7 év szabadságvesztésre, Ramona Sandra Moţoc referenst 3 év felfüggesztettre és 90 napi közmunkára ítélte a törvényszék.

A törvényszék ezen kívül több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie. Ezenkívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell fizessen az alapfokú ítélet szerint a hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.

Emlékezés az áldozatokra tavaly októberben | Fotó: Agerpres2015. október 30-án a Goodby to Gravity román metalcore együttes koncertjén a látvány fokozására használt pirotechnikai eszközök lángra gyújtották a falak hő- és hangszigetelésére használt anyagot a Colectiv-klubban, a bent lévők pedig égési sérüléseket, füstmérgezést szenvedtek, vagy menekülés közben sérültek meg súlyosan. A tragédiát megelőző, az illetékes hivatalok korrupciós ügyeinek nyilvánosságra kerülése olyan tömegmegmozdulásokhoz vezetett, aminek nyomán megbukott az akkor Victor Ponta vezette kormány. A tűzvész következtében 64 ember halt meg és több mint 160-an megsebesültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?