Colectiv-per: a maximális büntetés kiszabását kérték az ügyészek a vádlottakra

A kép a tragédia 2018-as, harmadik évfordulóján készült | Fotó: Agerpres

A maximális büntetés kiszabását kérték a korrupcióellenes ügyészség és a legfőbb ügyészség ügyészei a Colectiv-per pénteki tárgyalásán a vádlottakra: Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármesterre, a negyedik kerületi városháza több hivatalnokára, a klub tulajdonosaira, két tűzszerészre és egy tűzijáték-forgalmazó cég képviselőire.

A legfőbb ügyészség ügyésze elmondta a vádbeszédben a bukaresti ítélőtábla bíráinak, hogy még a Colectiv-tragédia után is sok szórakozóhely tulajdonosa elmulasztja beszerezni a tűzvédelmi engedélyt, ehelyett „kifüggeszti az ablakra”, hogy nem rendelkezik ilyen engedéllyel.

„Az a benyomásuk, hogy így mentesülnek a bűnvádi felelősség alól, mert amikor az áldozatok betérnek hozzájuk, önként vállalják azt a kockázatot, hogy elevenen elégnek egy tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező létesítményben. Bár a társadalmat megrázta a Colectiv-klubban történt tragédia, ez bármikor megismétlődhet” – jelentette ki.Cosmin Mincu társtulajdonos, az egyik vádlott érkezik a táblabíróságra | Fotó: Agerpres

A DNA ügyésze az alapfokon eljáró bíróság „megmagyarázhatatlanul szelíd magatartására” hivatkozva kérte a maximális büntetés kiszabását a vádlottakra. Hozzátette, a társadalmat „megmételyezte” a korrupció, és nem egy-két ember, hanem „egy temetőnyi áldozat” égett halálra a Colectiv-klubban.

Az alapfokú ítéletet ebben a bűnvádi perben 2019. december 16-án hozta meg a bukaresti törvényszék. A legnagyobb büntetést Cristian Popescu-Piedonéra szabták ki, akit nyolc év és hat hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek hivatali visszaélés miatt. A vádlottak és az ügyészek is fellebbeztek a bukaresti táblabíróságon.

Ebben az épületben működött a klub | Fotó: Agerpres2015. október 30-án a Goodby to Gravity román metalcore együttes koncertjén a látvány fokozására használt pirotechnikai eszközök lángra gyújtották a falak hő- és hangszigetelésére használt anyagot a Colectiv-klubban, a bent lévők pedig égési sérüléseket, füstmérgezést szenvedtek, vagy menekülés közben sérültek meg súlyosan. A tragédiát megelőző, az illetékes hivatalok korrupciós ügyeinek nyilvánosságra kerülése olyan tömegmegmozdulásokhoz vezetett, aminek nyomán megbukott az akkor Victor Ponta vezette kormány. A tűzvész következtében 64 ember halt meg és több mint 160-an megsebesültek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?