Halasztással kezdődött a Colectiv-per fellebbviteli tárgyalása

A bukaresti ítélőtábla szeptember 30–ára halasztotta a Colectiv–per fellebbviteli tárgyalását. A pénteki ülésen az ügyvédek halasztást kértek, a bírói testület pedig úgy döntött, hogy öt tárgyalást ütemez be. Az első időpontja szeptember 30.

A per vádlottjai – Cristian Popescu Piedone fővárosi negyedik kerületi polgármester, több városházi hivatalnok, a klub tulajdonosai, két tűzoltó, tűzszerészek és a pirotechnikai cég képviselői – ellen tavaly decemberben született meg első fokon az ítélet, amelynek értelmében Cristian Popescu–Piedonéra nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, de szabadságvesztésre ítélték a klubtulajdonosokat, a tűzoltókat és a cég vezetőit is.

Péntek reggel néhány tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a táblabíróság épülete előtt azzal kapcsolatban, hogy Popescu-Piedone ismét jelölteti magát, ezúttal az ötödik kerület élére. Popescu-Piedone nem jelent meg a bírák előtt, mert elkülönítésben van, a lányát ugyanis koronavírussal diagnosztizálták. A volt polgármester teszteredménye negatív, erről ő maga számolt be nemrég a Facebookon.

2019. december 16–án a bukaresti törvényszék több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv–tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetés és a Bukarest–Ilfov területi katasztrófavédelem kell hogy kifizesse.

A bírói testület helyt adott a Colectiv-perbe civil félként belépő 133 felperes kártérítés-igénylésének, és úgy döntött, hogy a Colectiv cég, a Golden Ideas Fireworks Artists cég, a fővárosi negyedik kerületi polgármesteri hivatal (Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Ganea vádlottakkal közösen), a Bukarest–Ilfov területi katasztrófavédelem (Antonina Radu és George-Petrică Matei vádlottakkal közösen) kártérítést kell hogy fizessen a tűzvész áldozatainak.

A perbe polgári félként belépő károsultak egyenként körülbelül 250 ezer euró anyagi és erkölcsi kártérítést fognak kapni az ítélet értelmében, de olyan felperes is van, akinek 500 ezer eurót ítélt meg a törvényszék. A legnagyobb összegű kártérítés 1,250 millió euró, illetve 4,2 millió lej ebben a perben. Ezen kívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell fizessenek hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.

Az egészségügyi minisztérium 28 millió lejt fog kapni a decemberi ítélet értelmében, ebből 11,3 milliót tesznek ki a külföldi klinikák által nyújtott kezelések költségei, és 16,7 milliót a kritikus állapotban lévő betegekkel foglalkozó AP–ATI-programban részt vevő kórházak finanszírozásának kiegészítésére.

Kártérítést ítélt meg a bírói testület a szállításügyi minisztérium repülős főiskolájának, a belügyminisztérium repülős főfelügyelőségének, a védelmi minisztériumnak és a munkaügyi tárcának is.

Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság. Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték akkor a Colectiv klub három tulajdonosát. Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék decemberben. Ugyanabban az ügyben a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a cég igazgatóját ugyanakkor 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

A polgármesteri hivatal engedély-kibocsátással foglakozó irodájának vezetője, Aurelia Iofciu nyolc év letöltendő, Larisa Luminiţa Ganea tanácsadó 7 év, Ramona Sandra Moţoc referens 3 év felfüggesztett börtönt kapott a decemberben kimondott ítéletben.

A bukaresti törvényszék decemberi döntése ellen fellebbezést nyújtottak be mind az elítéltek, mind pedig az ügyészek.

A Colectiv klubban 2015. október 30-án kiütött tűzvésznek 64 halálos áldozata és 160-nál is több sebesültje volt, amit a Goodby to Gravity román metalcore együttes koncertjén a pirotechnikai elemek lángra gyújtották a falak hő- és hangszigetelésére használt anyagot, a bentlévők pedig égési sérüléseket, füstmérgezést szenvedtek, vagy menekülés közben sérültek meg súlyosan. A tragédiát megelőző, az illetékes hivatalok korrupciós ügyeinek nyilvánosságra kerülése olyan tömegmezdulásokhoz vezetett, aminek nyomán megbukott ay akkor Victor Ponta vezette kormány.

Kapcsolódók

Kimaradt?