banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Colectiv-per: ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését

A bukaresti táblabíróság csütörtökön április 15-ére halasztotta az ítélethozatalt a Colectiv-ügyben.

A per tárgyalása már tavaly decemberben lezárult, az ítélet kihirdetését a január 3-i halasztás után immáron másodszorra napolták el. A bírák az ügy összetettsége mellett azzal indokolták az újabb halasztást, hogy az ügyvédek a megszabott időpont után is nyújtottak be záróbeadványokat, a legutolsót február 28-án iktatták.A tragédia áldozatainak emlékműve | Fotó: Maszol

A per december 21-ei utolsó tárgyalásán a vádlottak ügyvédei enyhébb büntetést kértek, az ügyészek viszont a maximális büntetés kiszabását követelték a vádlottakra, Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármesterre, a negyedik kerületi önkormányzat több hivatalnokára, a klub tulajdonosaira, két tűzoltóra, két tűzszerészre és egy tűzijáték-forgalmazó cég képviselőire.

A DNA ügyésze az alapfokon eljáró bíróság „megmagyarázhatatlanul szelíd magatartására” hivatkozva kérte a maximális büntetés kiszabását a vádlottakra. Hozzátette, a társadalmat „megmételyezte” a korrupció, és nem egy-két ember, hanem „egy temetőnyi áldozat” égett halálra a Colectiv klubban. Az alapfokú ítéletet ebben a bűnvádi perben 2019. december 16-án hozta meg a bukaresti törvényszék. Akkor a következő ítéletek születtek:

Cristian Popescu-Piedonét nyolc év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Colectiv klub három tulajdonosát, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A vádlott időközben elhunyt.

A cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott.

Cristian Niţát, a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég igazgatóját 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

George Matei és Antonina Radu, a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltója egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

Aurelia Iofciut, a polgármesteri hivatal kereskedelmi engedélyeket kibocsátó osztályának vezetőjét 8, Larisa Luminiţa Ganea főtanácsost 7 év szabadságvesztésre, Ramona Sandra Moţoc referenst 3 év felfüggesztettre és 90 napi közmunkára ítélte a törvényszék.

A törvényszék több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie. A vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell hogy fizessenek az alapfokú ítélet szerint hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.

Kapcsolódók

Kimaradt?