Hat éve történt a Colectiv-tragédia Bukarestben

Napra pontosan hat év telt el a bukaresti Colectiv nevű szórakozóhelyen történt tűzeset óta, amelynek 65 halálos áldozata volt, és mintegy 160-an szenvedtek égési sérüléseket, többségük azóta maradandó károsodással él.

Mint ismert, 2015. október 30-án a Goodbye to Gravity metálzenekar koncertjén a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt poliuretán anyagot, majd a tűz átterjedt a helyiség egészére, a bent tartózkodóknak nem vagy csak nehezen sikerült kimenekülniük a lángoló épületből. Sokan különböző fokú sebesüléseket szereztek: égési sérülések, fulladás, szén-monoxid-mérgezés. A helyszínre érkező hatóságok azonnal vörös riasztást adtak ki. A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, majd a következő napok nagyméretű tiltakozásainak következtében Victor Ponta és kormánya, illetve a tragédia helyszínéül szolgáló 4. kerület polgármestere is benyújtotta lemondását.

A tragédia rávilágított arra, hogy a romániai egészségügyi rendszerben a súlyos égési sérültek ellátása nehezen megoldható. Az életben maradt áldozatok ellátása terén számtalan hibás döntést hoztak központilag és helyben egyaránt, miközben a kórházakban nem megfelelő körülmények között látták el őket. Sokan nem az égési sérülések, hanem a kórházi fertőzések következtében hunytak el.Fotó: HotNews.ro

A HotNews.ro román nyelvű hírportál a tragédia hatodik évfordulójára összeállítást készített. Az általuk közölt adatok szerint jelen pillanatban mintegy 10 ezer égési sérüléstől szenvedő beteget kezelnek szerte Románia kórházaiban, közülük négyezer ember különleges kezelésre szorul. Mintegy 1500 beteg közepesen vagy nagyon súlyos állapotban van. És évente mintegy 200 romániai ember veszíti életét égés következtében.  

Az országban továbbra sincs kifejezetten súlyos állapotban lévő égési sérültek számára fenntartott egészségügyi központ, csupán bizonyos klinikai kórházakban különítettek el számukra részlegeket. A temesvári Pius Brînzeu kórházban öt, a Iași-i Sf. Spiridon kórházban öt, a bukaresti Floreasca beli kórházban hat, a bukaresti plasztikai sebészeti és égési sérültek kórházában öt, a bukaresti Bagdasar-Arseni kórházban három, a Brassói Megyei Klinikai Kórházban kettő, a bukaresti Grigore Alexandrescu gyermek sürgősségi kórházban tíz, míg a Iași-i Sf. Maria kórházban három hely áll a rendelkezésükre.

A fent jelzett 26 kórházi ágyon kívül további 300-at tartanak fenn égési sérültek számára szerte az ország megyei és városi kórházaiban. Ezekben az egységekben azonban csak a kevéssé súlyos állapotban lévő pácienseket tudják ellátni.

Idén július végén a kormány határozatban hagyta jóvá egy égési sérülteket ellátó központ építésének műszaki-gazdasági mutatóit a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a beruházás értéke 295 782 000 lej áfával együtt, három évre elosztva. A tervek szerint a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház területén új épületet emelnek az égési sérültek ellátására, amely alagsorból, földszintből, négy emeletből és egy technikai emeletből áll majd. A projekt magában foglal egy 15 ágyas égési központot, 25 műtőszalont, 44 ágyas intenzív osztályt (ATI), helikopter-leszállópályát, adminisztratív, sterilizáló, vérátömlesztési stb. helyiségeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?