banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Cioloş: a koalíciós pártok elkezdték az igazságszolgáltatás lerombolását

Dacian Cioloş, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ „elkezdte az igazságszolgáltatás lerombolását”, megjegyezve, hogy Cristi Danileț kizárása a bírói karból „minden szempontból rosszul mutat”, és Románia „helyrehozhatatlanul veszélyezteti európai pályáját”.

Dacian Cioloş USR-elnök | Fotó: Agerpres„A PNL, a PSD és az RMDSZ elkezdi lerombolni az igazságszolgáltatást. Az eddig véghez vitt kevés reformot is vissza fogja vetni ez a Klaus Iohannis elnök által támogatott koalíció. Helyrehozhatatlanul veszélyeztetjük európai pályánkat, és csatlakozunk Lengyelország és Magyarország mellé a problémás országok listáján. Cristi Danileț kizárása a bírói karból minden szempontból rosszul mutat, bárhonnan is szemléljük. Még akkor is, ha a legfelsőbb bíróság nem ad majd igazat a CSM-nek, a folyamat elindult. A bíráknak nagyon kell ügyelniük, bármelyikükkel megtörténhet, ami Danileţ bíróval megtörtént” – írta Cioloş hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

A politikus szerint ez nem az egyedüli eset: az elmúlt hónapokban arról értesült, hogy több bíró és ügyész megfélemlítve érzi magát, és fegyelmi kivizsgálások zajlanak ellenük. Leszögezte, ha Románia Lengyelország vagy Magyarország mintáját követve „egy fogatlan DNA-val és megfélemlített bírákkal és ügyészekkel működő rendszer” felé tart, ellenállásra van szükség, és „az USR az első sorban fog küzdeni”.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ kizárását a bírói karból. A Kolozs megyei törvényszék bíráját a közösségi oldalakon történő megnyilvánulásai miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?