Bukarestben tiltakoznak az illyefalviak az autópálya nyomvonala ellen

A szaktárca és a CNAIR vezetőinél mostanáig süket fülekre találtak a háromszéki település lakóinak a követelései.

A Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium előtt tiltakozik ma a Brassó megyei Szászhermány községhez tartozó Vámoshíd és a háromszéki Illyefalva küldöttsége, írja az economedia.ro. A két település lakói a Brassót Bákóval összekötő A13-as autópálya tervezett nyomvonalával kapcsolatos nemtetszésüknek adnak ily módon hangot.Fotó: illyefalva.ro

Az illyefalviak és a vámoshídiak korábban a parlamenthez eljuttatott, 1700 lakos által aláírt beadványban kérték a nyomvonal megváltoztatását. A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) időközben felbontotta a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítésére megkötött szerződést, s új közbeszerzési eljárást írt ki, ez azonban nem jelenti azt, hogy változott volna az autópálya tervezett nyomvonala.

A tiltakozók kilátásba helyezték, hogy amennyiben a hatóságok nem tesznek eleget a követelésüknek, nem fogják megengedni a megbízást elnyerő cég munkatársainak, hogy a két település lakóinak a tulajdonában levő földekre lépjenek, a szükséges mérések és geológiai vizsgálatok elvégzése céljából.

Az illyefalviak és a vámoshídiak hangsúlyozzák, hogy nem az A13-as autópálya ellen van kifogásuk, hanem a kivitelezés őket hátrányosan érintő módozata ellen. A kormány a 2021-2027-es Szállítás Operacionális Program keretében szeretné finanszírozni a sztráda megépítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?