FRISSÍTVE – Klaus Iohannis államfő tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel

Keddre virradóan megérkezett Bukarestbe Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. FRISSÍTÉS 1: Antony Blinken amerikai külügyminisztert Klaus Iohannis államfő fogadta kedden a Cotroceni-palotában – számolt be az elnöki hivatal. FRISSÍTÉS 2: Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Iohannis és Blinken "tartalmas" eszmecserét folytatott az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak súlyosbodásáról, valamint a madridi NATO-csúcson a keleti szárny megerősítéséről hozott döntések gyakorlatba ültetésére irányuló intézkedésekről.

Antony Blinken azt felelte, jómaga is tökéletesnek tartja az időzítést, többek közt azért is, mert éppen 25 éve jött létre a két ország közötti stratégiai partnerség, „amely olyan módon fejlődött, amit akkoriban még Clinton elnök és Constantinescu elnök sem tudott volna elképzelni”. Hozzátette, sürgős és fontos regionális, sőt globális kérdéseket kell megvitatniuk. „Hálásak vagyunk, hogy Románia ilyen erős szövetséges és partner” – mondta Blinken.

Fotó: Agerpres

Blinken a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kedden és szerdán zajló találkozójára érkezett a román fővárosba – közölte az USA nagykövetsége.

Kedd reggel Blinken és Nicolae Ciucă román miniszterelnök meglátogatták a Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást, amelyet az USA nagykövetsége, a román külügyminisztérium és az Agerpres nemzeti hírügynökség hozott létre a craiovai egyetemmel együttműködésben. Blinken később találkozik Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Az USA külügyminisztere Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is találkozik a nap folyamán.

Iohannis a régió biztonságáról, Ukrajna támogatásáról, az energiaválságról és a vízummentességi programról tárgyalt Blinkennel

Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadta kedden a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő – számolt be az elnöki hivatal.

Blinken a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kedden és szerdán zajló soros értekezletére érkezett Romániába. Ugyanakkor idén ünneplik a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulóját.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Iohannis és Blinken "tartalmas" eszmecserét folytatott az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak súlyosbodásáról, valamint a madridi NATO-csúcson a keleti szárny megerősítéséről hozott döntések gyakorlatba ültetésére irányuló intézkedésekről.

Fotó: Presidency.ro

A román államfő elismerését fejezte ki a Joseph R. Biden amerikai elnök és a washingtoni adminisztráció által a transzatlanti egység, valamint a transzatlanti és a globális vezetők közötti koordináció biztosításában vállalat szerepért.

Az elnök köszönetet mondott, amiért az Egyesült Államok nemrég növelte a katonai jelenlétét Romániában a keleti szárny elrettentő képességének erősítése és ezáltal az ország és a térség biztonságának növelése céljából.

Iohannis felidézte a madridi NATO-csúcson született "történelmi jelentőségű" döntéseket, ezek azonnali és teljes körű gyakorlatba ültetését szorgalmazva. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bukaresti értekezleten fontos lépéseket lehet tenni a jövő évi, vilniusi csúcstalálkozó határozatainak előkészítésére.

Az Ukrajnának nyújtott támogatás kapcsán az elnöki hivatal beszámolója szerint Blinken kifejezte az Egyesül Államok elismerését Románia erőfeszítéseiért, amelyeket a háború sújtotta országból érkező menekültek megfelelő ellátásáért, az ukrajnai gabonaexport megkönnyítéséért, illetve a szomszédos ország támogatására irányuló nemzetközi erőfeszítések koordinálása terén tesz.

Az energiaválságról tárgyalva kiértékelték a kétoldalú stratégiai projektek helyzetét, különös tekintettel a polgári nukleáris kezdeményezésekre, amelyek lehetővé teszik majd Románia számára, hogy hozzájáruljon a térség energiabiztonságához.

A megbeszélésen Klaus Iohannis és Antony Blinken ismét nyomatékosították, a két országnak közös érdeke folytatni az együttműködést Romániának a vízummentességi programhoz való csatlakozása terén történő konkrét előrelépésekért - áll az elnöki hivatal közleményében.

(Fotó: Embassy Bucharest/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?