„Diplomáciai főváros” lesz ezen a héten Bukarest

Az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest ezen a héten, ugyanis kedden és szerdán a román fővárosban tartják meg a NATO-tagállamok külügyminisztereinek soros értekezletét, amelynek Bogdan Aurescu külügyminiszter lesz a házigazdája.

Ugyanakkor hétfőn és kedden zajlik Bukarestben a müncheni vezetők találkozója, amelynek társszervezője a román külügy. „Három napon át az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest” – jelentette ki pénteken Bogdan Aurescu. A tárcavezető hozzátette, a legmagasabb szintű nemzetközi részvétellel zajló két eseményt első alkalommal rendezik meg Romániában egy a regionális és euroatlanti biztonság szempontjából kritikus időszakban. „Ez igazolja egyrészt Románia aktív nemzetközi szerepvállalását különösen kül- és biztonságpolitikai téren, másrészt a fekete-tengeri térség stratégiai jelentőségét” – nyomatékosította.NATO-zászló a bukaresti parlament előtt | Fotó: Agerpres

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek értekezlete az első ilyen jellegű esemény, amelynek Románia adhat otthont az ország 2004-es NATO-csatlakozása óta, és a 2008-as csúcstalálkozó után a második hivatalos NATO-találkozó, amely Bukarestben zajlik. Ugyanakkor ez az első olyan magas szintű NATO-találkozó, amelyet a keleti szárnyhoz tartozó államban tartanak azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

Ez lesz az első magas szintű NATO-találkozó a június végi madridi csúcstalálkozót követően, amelyen lehetőség adódik a madridi döntések gyakorlatba ültetésében elért eredmények megvitatására, illetve a 2023-ban Vilniusban sorra kerülő NATO-csúcstalálkozó döntéseinek előkészítésére – nyomatékosította a külügy.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A harminc tagállam külügyminiszterei, a NATO-főtitkár és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének más magas rangú politikai és katonai tisztviselői mellett a szervezethez való csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország külügyminisztere is jelen lesz a bukaresti értekezleten. A partnerországok számára nyitott üléseken részt vesz a Moldovai Köztársaság, Ukrajna, Grúzia, valamint Bosznia-Hercegovina külügyminisztere is.

Kapcsolódók

Kimaradt?