Biztonságvédelmi aggállyal töröltetett volna bizonyítékot a szexuális erőszak kísérletével vádolt csendőrkapitány

Katonai bíróság tárgyalja a Máramaros megyei csendőrség szexuális erőszak kísérletével vádolt korábbi parancsnokának ügyét. Petru Marcel Florișteanu ellen egyik alkalmazottja tett feljelentést, de a vádhatóság alapján a rendfenntartó hatóság vezetője más alkalmazottakal szemben is illetlenül viselkedett.

Illusztráció | Fotó: Máramaros Megyei Csendőrség

A katonai bíróság által tárgyalt eset tavaly ősszel történt, amikor a törzsőrmestert az irodájába hívatatta a parancsnok. A vádirat alapján a Libertatea arról számolt be, hogy Florișteanu a derekánál átkarolta a nőt és erővel magához rántotta, hogy szájon csókolja. A csendőrnő ellökte magától és számonkérte rajta az illetlen viselkedést, amire a férfi sértő szavakkal reagált. A nő sírva hagyta el az irodát és közvetlen felletteséhez fordult az ügyben. Utóbbi tanúként azt mondta, hogy a főfelügyelő próbálta rávenni, hogy győzze meg az áldozatot a panasz visszavonásáról. De, mint kiderült, közvetlenül az áldozatra is próbált nyomás gyakorolni a parancsnok.

Az eset után négy nappal az amúgy férjezett áldozat bekapcsolt telefonnal ment be Florișteanu irodájába, hogy állításait bizonyítékkal is alá tudja támasztani. A Kolozsvári Katonai Törvényszék alapján az áldozat úgy tudja, hogy tavaly szeptember óta öt csendőr mondott fel, közöttük négy nő, akik állítólag azért távoztak, mert már nem bírták a főfelügyelő zaklatásait. Azokban az esetekben viszont hivatalos feljelentés nem történt.

A csendőrnő által rögzített felvételek már korábban nyilvánosságra kerültek. Az alapján a parancsnok elnézést kért a viselkedéséért és megígérte neki, hogy többet nem fordul elő. Azt mondta, hogy számára ez egy „bizalmi kérdés”, hangsúlyozva, hogy „nagyon igényes” abban, hogy kit csókol meg. „Verjen meg az isten, ha mást akartam volna, mintsem azt, hogy megpecsételjem a megállapodásunkat, és azt, hogy a beszélgetésünk kettőnk között marad” – idézte a vádirat az irodában elhangzottakat, kiemelve, hogy a főfelügyelő „okos lány” jelzőt is használta a találkozó során.

A kolozsvári katonai törvényszék előtt ügyvédje szerette volna elérni, hogy ezt a felvételt ne használhassák fel ellene bizonyítékként. Azzal érvelt, hogy a főkapitány irodája titkosított biztonságvédelmi övezetnek számít, ahol tilos hang- vagy videófelvételt készíteni – értestült a Libertatea.

A talárosok ugyanakkor elutasították a védelem által felhozott kifogást, mint ahogyan azt sem fogadták el, hogy a Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) nem lett volna kompetens az ügyben házkutatást tartani tavaly. Elfogadták a bizonyítékok sorában azt a telefonos üzenetet is, amit az áldozat a közvetlen főnökének küldött, és azon tanúvallomást is, amelyet egy korábbi áldozat tett a parancsnok ellen. Florișteanu úgy érezte, hogy megsértették a magánszféráját azáltal, hogy a vádiratban megosztották, hogy az interneten pornóoldalakat keresett fel, de a bíróság szerint nem tekinthető a magánszféra megsértésének, amennyiben azt a munkaidő alatt, a hivatali eszközökön tette.

A parancsnok fellebbezett a kolozsvári katonai törvényszék határozata ellen. Jogerős döntést a buakresti katonai táblabíróság hoz majd a felhasználható bizonyítékok kapcsán, és azt követően alapfokon a Kolozsvári Katonai Törvényszék tárgyalja majd az ügyet. A csendőr-főfelügyelőt időközben felfüggesztették a tisztségéből, és hatósági felügyelet áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?