banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

FRISSÍTVE – Nemzetbiztonsági veszély a csendőrség szerint a székelyföldi autonómia-törekvés

Ezer lejes pénzbírságot kapott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a március 10-i marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja elnevezésű autonómia-tüntetés megszervezéséért. FRISSÍTÉS 1: Szolidáris az EMNT Izsák Balázzsal. FRISSÍTÉS 2: Az EMSZ szerint Románia az önkritika és belátás helyett a megfélemlítés eszközével él.

Székely Szabadság Napja | Fotó: Kiss Gábor

Az SZNT közleménye pénteken arról tájékoztatott, hogy a bírságról szóló jegyzőkönyvet a Maros Megyei Csendőrség marosszentgyörgyi egysége március 16-án állította ki Izsák Balázs nevére, ezt március 23-án kézbesítette a posta.

A közleményben emlékeztettek, hogy a március 10-én megszervezett rendezvényen mintegy 1500-2000 személy vett részt. A jegyzőkönyv ezt  minősíti „betiltottnak”, mindazok ellenére, hogy – mint fogalmaznak – „Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem bocsátott ki tiltó határozatot”.

„A pénzbírságot egy »betiltott« nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki. A jegyzőkönyv megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az »etnikai kritériumok alapján« igényelt területi autonómiát meg egyenesen sovinizmusnak minősíti” – fogalmazott az SZNT. A csendőrség jegyzőkönyve szerint a Székely Szabadság Napján elhangzott követelések „sértik az ország területi integritását és szuverenitását”, mi több „nemzetbiztonsági veszélynek” minősítik.

A bírságot a Székely Nemzeti Tanács elnöke nem fizeti ki, ehelyett jogorvoslati eljárást indít a jegyzőkönyv és a büntetés érvénytelenítéséért.

Egyúttal felhívták azoknak a figyelmét, akik a Székely Szabadság Napján, akár a megemlékezésen, akár a felvonuláson részt vettek, hogy amennyiben hasonló jegyzőkönyvet kapnak, haladéktalanul tájékoztassák a Székely Nemzeti Tanácsot (szntiroda@gmail.com), hogy a fellebbezési határidőn belül tudják elindítani a jogorvoslati eljárást.

Szolidáris az EMNT Izsák Balázzsal

Nem engednek a megfélemlítésnek, szolidárisak az SZNT elnökével, tette közzé állásfoglalását az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács (EMNT) országos elnöksége. Őgy fogalmaznak, elutasítanak minden olyan törekvést, mely a székelység önrendelkezéséért törvényes és békés módon küzdők megfélemlítését tekinti céljának. Ugyanakkor a támogatásukról biztosítják az SZNT vezetőjét és teljes tagságát. „Kiállunk szövetségeseink, az autonómiaküzdelem következetes képviselői mellett, s továbbra is valljuk: közösségünk legégetőbb problémáira, így a minket érő, menetrend szerint érkező és diszkriminatív hatósági eljárásokra, folyamatos jogsérelmeinkre, vagy épp az intézményrendszerünket érő újabb és újabb támadásokra az egyetlen megoldás az autonómia "- olvasható az állásfoglalásban. A „nyíltan magyarellenes támadásról” tájékoztatják az autonómiaküzdelmükben mellettük álló nemzetközi szövetségeseiket, az illetékes európai fórumokat, és amennyiben szükségessé válik, kiveszik részüket abból a majdani mozgósító kampányból is, melynek célja a kirótt büntetés közösségi adománygyűjtés általi törlesztése kell legyen.

EMSZ: Románia az önkritika és belátás helyett a megfélemlítés eszközével él

Amikor a jogos önrendelkezési törekvésekkel szembesül, Románia az önkritika és belátás helyett, csak a megfélemlítés eszközével képes élni, szögezi le az Izsák Balázsra kirótt bírság kapcsán az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Közleményükben a bírságot újabb szélsőségesen magyarellenes és jogtipró eseménynek minősítik. Felidézik, a megfélemlítés másik szomorú példája volt a csendőrség székely szabadság napi jelenléte és magatartása, amikor azonosító szám nélküli rendfenntartók sokasága lepte el a rendezvény helyszínét, s szintén egyértelmű megfélemlítő szándékkal, kamerákkal rögzítették nemcsak az eseményt, de az azon résztvevő, békés megemlékezőket is. Az EMSZ Országos Elnöksége állásfoglalásában kinyilvánítja, egyként sorakoznak fel Izsák Balázs és az SZNT teljes tagsága mellett, tiltakozásukat fejezik ki a történtek kapcsán.

„Az erdélyi magyar közösségünk minden egyes tagja számíthat ránk akkor, amikor önrendelkezéspárti kiállása miatt támadás éri, továbbá minden ilyen szégyenletes esetről a továbbiakban is tájékoztatjuk – az Európai Szabad Szövetségen keresztül – európai szövetségeseinket”- olvasható a közleményben.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?