Bíró Rozália: „reméljük, hogy mindenkiben tudatosult”

A kultúra, az egészségügy vagy éppen a tömegsport támogatását és ápolását is fel kellene vállalnia egy város vezetésének, ecsetelték szerdán Nagyváradon, amikor Bíró Rozália, az RMDSZ polgármester-jelöltjének társaságában újabb tanácsosjelöltek mutatták be elképzeléseiket a bihari megyeszékhely fejlesztéséhez.

Bíró Rozália emlékeztett, hogy egy olyan listát állítottak össze, amely a közösségi élet minden ágazatát tapasztalt szakemberek képviselik. Céljuk ugyanis, hogy családközpontúvá, vállalkozóbaráttá alakítsák a város életét. Most újabb tanácsjelöltek mutatkoztak be, köztük Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ alapítótagja. Meglátása, hogy Nagyváradon a legnagyobb hiányt az emberekre való odafigyelés jelenti, kultúra nélkül pedig nincs gondoskodás. Ugyanakkor a kultúrát nem lehet a semmiből létrehozni, arra áldozni kell, márpedig ez a városvezetésnek is a kötelessége lenne. Nem tartja természetesnek, hogy ez csak a megyei önkormányzatra háruljon, a finanszírozás terhének megosztásával magasabb szintű eredményeket lehetne elérni, vélekedett Meleg Vilmos. Emiatt is tartja kiemelten fontosnak a hétvégi választásokat. „Az utolsó pillanatok egyike, hogy mentsük a menthetőt” – mondta.

Fotó: A szerző felvétele

Jelen volt Balogh Ildikó Kinga is, aki fogorvosi szakmájából adódóan azt szeretné elérni, hogy ismét legyen minden iskolában fogorvosi rendelő, továbbá ott, ahol magyar gyermekek vannak, a fogorvos beszéljen magyarul is. Ezt az orvosi ellátás során is fontosnak tartanák, hangzott el, egyéb prevenciós projektek mellett.

Az egészséghez alapvetően hozzájárul a sport is. Boros Péter, aki sportújságíróként, majd a megyei futballegyesületnél dolgozva számos problémával, hiányossággal szembesült, most látta elérkezettnek az időt egy csapat részeként tegyen valamit, hogy utódoknak a jövőben jobb legyen. Kiemelte, hogy a rendszeres testmozgásra való neveléssel a gyermekek erőt, kitartást, csapatszellemet is tanulnak, ugyanakkor a helyi önkormányzat nem áldoz csak a hivatásos sportra. Nagyon kevés a sportbázis, ráadásul azt is csak leigazolt sportolók használhatják, holott fontosnak tartaná, ha azok mindenki számára megnyílnának. Ezen túlmenően figyelmeztetett, arra is, hogy merjünk tervezni, nagyot álmodni, ne a jelenlegi perspektívákra alapozzuk a beruházásokat, mert azok hosszú évtizedekre szólnak. Példaként említette a Nagyváradra tervezett új futballstadiont, amelyet csak 16 ezer férőhelyesre szánnak, olyan körülmények között, hogy a Bihar FC harmadosztályos meccseire is 7 ezer bérlet elkelt. A nemzetközi sportesemények is hasznot hoznak, a befektetett pénz visszafordul a város javára, ecsetelte.

Ahogyan Boros Péter rámutatott a sportlétesítmények korlátozott használatára, úgy Maior András az iskolaudvarokat, iskolai sporttermeket töltené fel délutánonként is élettel. A fiatal mérnök rámutatott, hogy hiába vannak az iskolák felújítva, nincs lehetőség délután az udvart, a termeket használni, holott azt közösségi térként kellene használni.

A jelöltek egyöntetűen kiemelték, hogy nem a listán elfoglalt helyük a fontos, mert nem a személyes esélyekről van szó, hanem a közösség esélyéről. Ezzel kapcsolatban Bíró Rozália is megjegyezte, hogy javaslataikat a majdani frakció képviselni fogja az elkövetkezendő négy esztendőben. Ezt próbálták tolmácsolni a kampány során a választók felé is, tapasztalata szerint, „amikor kopogtattak” és beengedték őket, akkor a 90 százalékuk pozitívan viszonyult ahhoz, hogy elmenjen szavazni. „Reméljük, hogy tudatosult mindenkiben annak a felelőssége és lehetősége, hogy válasszon” – mondta Bíró Rozália.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?