Biogázból nyernek elektromos energiát a maroskeresztúri szennyvíztelepen

Egymillió nyolcszázezer eurós norvég támogatással szerzett be a Marosvásárhelyi Aquaserv vízszolgáltató vállalat egy olyan rendszert, amely a szennyvíztelepen keletkezett biogázt elektromos- és hőenergiává alakítja.

Az ilyen alapon működő rendszer nem újkeletű, 2000-ben a Holland államtól adományként vehetett át a vállalat egy a jelenleginél kisebb, de szintén biogázzal működő termelőegységet.

Fotó: A szerző felvétele

Az Aquaserv Szennyvízkezelő Részlegének vezetője, Bauer Csaba a Maszolnak elmondta, a nemrég beüzemelt, korszerű berendezés ugyanazon az elven működik mint a régi, tehát biogázt hasznosít, villamos energiát és hőenergiát termel, viszont a műszaki megoldása különbözik.

A régi generációs rendszerünk egy belső égésű motor volt, olyan, mint amilyenek például az autókban vannak, ez a mostani viszont egy gázturbinás megoldás, mint ami a repülőgépeken van – mondta az igazgató.

A rendszer segítségével a telep megtermeli a villamosenergia szükségletének több mint a felét, közel a 60-70 százalékát, a hőenergia-igényének körülbelül a 80-90 százalékát.

Fotó: A szerző felvétele

Az igazgató elmondta, hamarosan törvényerőre emelkedik az az uniós direktíva, ami kötelezővé teszi, hogy a maroskeresztúrihoz hasonló méretű szennyvíztelepek energetikailag semlegesek legyenek. Meg kell termeljék azt az energiát, amire a tevékenységükhöz szükség van.

Bauer Csaba közölte, az elvárást teljesítendő, kétlépcsős megoldásban gondolkodtak: egyrészt a csütörtökön bemutatott kogenerációs rendszer, ami a biogázt hasznosítja, másrészt egy napelempark telepítése, ami villamosenergiát fog termelni, és ezzel energetikai szempontból semlegesek lesznek.

Fotó: A szerző felvétele

A kogenerációs rendszer beszerzéséhez a Norvég Alapokhoz nyújtottak be támogatási kérelmet. A nyertes pályázatuknak köszönhetően a berendezés értékének 85 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapta a vállalat, 300 ezer eurót saját alapokból fedezett az Aquaserv.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?