Bihar megyei települések vezetői vittek segélyszállítmányt több kárpátaljai településre

Hosszúmezőre és Ukrajnába, Aknaszlatina és Visk településre vittek adományokat Bihar megyei RMDSZ-es polgármesterek a hétvégén. Több településen összegyűlt segélyt jutattak el a rászorulókhoz – tájékoztat közleményében a Szövetség megyei szervezete.

Péntek hajnalban indult el az első olyan humanitárius segélyt szállító konvoj Bihar megyéből, amely a településeken az RMDSZ vagy az önkormányzatok által összegyűjtött adományokat közvetlenül Ukrajnába, Kárpátaljára vitték.

Fotó: Bauman-Dieter Gergő

Az RMDSZ országos koordinációs csoportja a delegáció által szállított adományok egy részét a román–ukrán határ közelébe, Hosszúmezőre, a másik részét pedig a határ másik oldalára, az ukrajnai Visk településére irányította. Szilágyi Zoltán (Bihar), Nagy Miklós (Szalárd), Zatykó Jácint (Szentjobb) és Béres Csaba (Székelyhíd) a településükön összegyűlt adományokat, valamint a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar Megyei Szervezete által felajánlott lisztet juttatták el a rászorulóknak – írják közleményükben.

Fotó: Bauman Dieter Gergő

Mint kifejtik, a humanitárius segélyt szállító konvoj első célpontja a Máramaros megyei Hosszúmező volt, ahol a határ mentén kialakult egy országos gyűjtőpont, és ahonnan szinte naponta szállítanak át a bajbajutottaknak segélyeket. A települést R. Fekete Lajos RMDSZ-es polgármester vezeti, és ő fogadta a Bihar megyei delegációt, illetve neki köszönhetően sikerült a csapatnak eljutnia az ukrajnai, kárpátaljai településekre. Az első megálló Aknaszlatinán volt, ezt követően pedig Visk városába vette a csapat az irányt. Itt a Bihar megyei delegációt Jaroszlav Hajovics, Visk város polgármestere fogadta, aki elmondta: „Kárpátalján nincs háborús helyzet, azonban rengeteg a menekült, akiket befogadtak, élelmet biztosítanak nekik”. Hálásan köszönik mindenkinek, akik adományokkal segítik a közösségüket, hiszen valószínűsíthetően az elkövetkező időszakban nő a menekültek száma a térségben. Jelen pillanatban a nagyközségben négyezer menekültnek kellett szállást és élelmet biztosítani.

Fotó: Bauman Dieter-Gergő

Az RMDSZ megyei szervezete a segélyszállítmányozás koordinálásával Zatykó Jácintot, Szentjobb község polgármestert bízta meg, aki elmondta: azért vitték az adományokat Kárpátaljára, hogy levegyék ezzel is a terhet az ottani önkormányzatokról és segélyszervezetekről, valamint, hogy meggyőződjenek arról, hogy a községek lakosai által felajánlott adományok a lehető legjobb helyre kerültek.

„A célunk az kell legyen, hogy amennyiben lehet, a szülőföldjükhöz a legközelebb maradhassanak az emberek. Óriási teher van Kárpátalján, Nyugat-Ukrajnán és meggyőződtek arról, hogy minden, ami élelmiszer, gyógyszer, takaró, nagyon kell” – mondta a polgármester hozzátéve, hogy minden település – Bihar, Szalárd, Szentjobb, Székelyhíd – kitett magáért. A gazdák lisztadományának is nagyon örültek a helyiek.

Fotó: Bauman-Dieter Gergő

Saját településére vonatkozóan Zatykó Jácint elmondta „köszönet illeti a község lakosait, hisz’ érződik a segíteni akarás. A szentjobbi iskola igazgatója, Bonifácia nővér és a mallersdorfi ferences nővérek romániai közössége pedig hivatásukhoz méltóan igazi áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot. A nővér személyesen részt vett a programban és elkísérte az adományokat a menekültekhez”.

A delegációt vezető RMDSZ-es polgármester szerint segítettek, de nagy a baj. Kellenek még adományok. Aki adományozni szeretne, az továbbra is megteheti a www.egyuttvagyunk.ro weboldalon regisztrálva. A tervek szerint a következő héten egy újabb szállítmányt juttatnak célba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?