Béremelést kérnek a postások

Fotó: AgerpresTiltakozó megmozdulást tartanak szombaton a kormány épülete előtt a postai szakszervezet tagjai.

A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezetének mintegy 18.000 tagja van, közleményük szerint hozzávetőlegesen 2500-an vesznek részt a szombati tüntetésen.

A Román Posta alkalmazottai elsősorban a bérekkel elégedetlenek, a szakszervezet szerint a személyzeti állomány 80 százalékát kitevő 17 ezer alkalmazott 1700 lej alatti nettó bért kap, ami alig elegendő a létminimumhoz, miközben nehéz, megerőltető munkát végeznek. Elégedetlenségük másik oka, hogy a vállalat vezérigazgatója „kategorikusan elzárkózik” a béremelésről szóló tárgyalások elől, nincs tekintettel az energia-, üzemanyag- és élelmiszerárak folyamatos emelkedésére - hangsúlyozták egy közleményben.

A vállalat alkalmazottai elégedetlenek a munkakörülményekkel, és tiltakoznak a vezetőség azon kezdeményezése ellen is, amellyel - állításuk szerint - törölnék a kollektív munkaszerződésből a munkahelyeket és a munkavállalói jogokat védő cikkelyeket. „Felkérjük a román kormányt és a kormánykoalíció vezetőit, szakítsanak időt a vállalat helyzetének alapos megvizsgálására” - áll a szakszervezeti vezetők közleményében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?