Több ezer tanár tüntetett Bukarestben

Utcára vonultak a pedagógusok gyermeknapon, hogy nagyobb béreket követeljenek. A tüntetéssel egybekötött felvonulás miatt több utcát is lezártak, illetve lezárnak a mai nap folyamán a fővárosban.

FRISSÍTÉS: A három legnagyobb szakszervezeti szövetség hívására az ország minden tájáról mintegy tízezer tanár érkezett Bukarestbe. A tüntetők a kormány székháza és az elnöki hivatal közötti útvonalon rendeztek többórás felvonulást, megbénítva Bukarest belvárosának közlekedését. A pedagógusok azért időzítették a demonstrációt a gyermeknapra, hogy jelezzék: nemcsak maguknak, hanem a felnövekvő nemzedékek nevelésének is nagyobb társadalmi megbecsülést akarnak kiharcolni. A szakszervezetek a vizsgaidőszak bojkottját is kilátásba helyezték, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek.

Mint arról már beszámoltunk, a szakszervezetek hétfőn jelentették be, hogy utcára vonulnak, mert nem sikerült megegyezniük a kormánnyal a béremelésekről. A szakszervezetek közlése szerint hétfőn a munkaügyi minisztérium képviselőivel találkoztak, az egyeztetés viszont csak fél órát tartott.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu elmondta, két változatot javasoltak a kormánynak: tíz százalékos béremelést 2017. január elsejétől, vagy 5 százalékost augusztus egytől, illetve egy újabb öt százalékos fizetésemelést jövő év január elsejétől. A kabinet ezzel szemben csupán öt százalékos kiegészítésbe egyezett bele, amely nem minden tanügyben dolgozó számára jelent béremelést – magyarázta Simion Hăncescu.

A kabinet javaslatcsomagjában a kezdő tanárok bére 16 százalékkal nőne, a nagyobb fizetéssel rendelkezőké pedig 4 és 5 százalékkal egészülne ki. Hogy az érdekvédelmi szervezetek konkrétan milyen javaslatot utasítottak vissza, arról itt tájékozódhat

A kormány május közepén bocsátotta közvitára azt a sürgősségi rendelettervezetet, amellyel a közalkalmazottak bérezési rendszerében lévő igazságtalanságok egy részét próbálja felszámolni, kiemelt figyelmet fordítva a tavaly nemzetbiztonsági tényezőnek minősített, számos gonddal küzdő egészségügyi rendszerre.

A tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormány a GDP 2,95 százalékára rugó hiánnyal megtervezett költségvetést örökölt elődjétől, a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kabinettől, amely 24-ről 20 százalékra csökkentette az áfát, és tíz százalékos általános béremelést vezetett be a közszférában 2016 január elsejétől kezdődően. Dacian Cioloș kormányfő több ízben hangsúlyozta: most nincs költségvetési fedezet további béremelésekre, csak a legsürgősebbnek korrekciókra vállalkozhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?