Tüntetnek a bérek miatt szerdán a tanárok

A tanulókkal és a szülőkkel együtt vonulnak utcára Bukarestben szerdán a tanárok - tájékoztat a Mediafax. A pedagógusok így szeretnének tiltakozni gyermeknapon amiatt, hogy nem sikerült megegyezniük a kormánnyal a béremelésekről.

A szakszervezetek közlése szerint hétfőn a munkaügyi minisztérium képviselőivel találkoztak, az egyeztetés viszont csak fél órát tartott. A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu elmondta, két változatot javasoltak a kormánynak: tíz százalékos béremelést 2017. január elsejétől, vagy 5 százalékost augusztus egytől, illetve egy újabb öt százalékos fizetésemelést jövő év január elsejétől. A kabinet ezzel szemben csupán öt százalékost kiegészítésbe egyezett bele, amely nem minden tanügyben dolgozó számára jelent béremelést – magyarázta Simion Hăncescu.

A szakszervezeti képviselő hozzátette, ha a kormány időközben meggondolja magát, elállnak a tüntetéstől, de ez 99 százalékban nem fog megtörténni.

Az Alma Mater szerszervezet elnöke, Anton Hadăr elmondta, az iskolák felkészültek a tiltakozásra, 15 ezer tanár jelezte, hogy ott lesz a bukaresti megmozduláson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?