Elégedetlenek a tanárok az újabb 10 százalékos béremelés ígéretével

Június elsején tiltakozó felvonulást tartanak Bukarestben a pedagógusok, mert elégedetlenek a kormány által javasolt tíz százalékos béremeléssel.

A tanügyi szakszervezetek pénteken tárgyaltak Dacian Cioloș miniszterelnökkel a közalkalmazotti béreket kiigazító sürgősségi rendelet tervezetéről. A pedagógusok azért elégedetlenek, mert a jogszabály csak az egészségügyben akar átfogó bérreformot végrehajtani, más ágazatokban csak az intézményeken belül szüntetnék meg azonos beosztású és régiségű munkavállalók fizetése közötti különbségeket.

A pénteki egyeztetéseken a kormányfő tíz százalékos béremelést javasolt jövő év augusztus elsejétől a szakszervezeteknek. Arra is ígéretet tett, hogy jövőre az egészségügyhöz hasonlóan a tanügyben is átfogó bérreformot hajtanak végre.

A pedagógusok ezzel szemben már idén augusztustól 5 százalékos, jövő év januárjától pedig további 5 százalékos béremelést akarnak. A tárgyalásokat jövő kedden folytatják a kormány képviselőivel. Ha akkor sem jutnak egyezségre, június elsején demonstrációt tartanak a fővárosban.

Mint ismert, tavaly a tanügyi alkalmazottak bére 26 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?