Újabb tervezettel szabályoznák a közalkalmazotti béreket

Újabb kormányrendeletet dolgoznak ki az egységes közalkalmazotti bértábla szabályozására – közölte pénteken Dacian Ciolos. A kormányfő szerint ezzel nem a béreket módosítják, hanem a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve mindössze korrigálják helyenként a jelenlegi bérezési rendszert.   

A kormányfő kifejtette: a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék ennek részleteit kidolgozni. Mindössze ezt követően lehet majd egy átfogó, az egységes közalkalmazotti bérezést szabályozó új törvényt kidolgozni.

A kormány tíz napja vonta vissza az egységes bértáblát szabályozó sürgősségi kormányrendelet tervezetét. Az indoklás szerint a cél az lett volna, ha a szakszervezetek, munkáltatói szövetségek is támogatták volna az elképzelést és a költségvetési-pénzügyi lehetőségekhez igazodva nőhettek volna a közalkalmazotti bérek. A tervezetet azonban hevesen bírálták a szakszervezetek, akik a munkáltatói szövetségekkel együtt jóval magasabb béremelést szeretnének.

A tervezet körüli vita miatt lemondott tisztségéről Ana Costea munkaügyi miniszter is, aki helyébe Dragos Pîslarut nevezték ki a tárca élére.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?