Így képzeli el a közigazgatás reformját Dacian Cioloș – reagált az RMDSZ is

Három forgatókönyvet vázolt fel a miniszterelnök hétfőn a honatyáknak a romániai közigazgatás reformjára. Mindháromnak a lényege a politikai és az adminisztratív döntéshozatal szétválasztása.

Dacian Cioloș a képviselőház és a szenátus hétfő délutáni együttes ülésén beszélt a kormány elképzeléseiről. Az első forgatókönyv szerint az alprefektusokat és a prefektusokat politikai alapon neveznék ki, míg a vezérigazgatói szinttől lefele kizárólag szakmai felkészültség alapján, versenyvizsgával kiválogatott köztisztviselők kerülnének a közigazgatási posztokra.

A második változat szerint a különböző állami intézmények vezérigazgatóit és a kormánynak alárendelt hivatalok vezetőit is politikai alapon neveznék ki. A harmadik forgatókönyv a jelenlegi állapotokhoz állna legközelebb. E szerint csak az államtitkárok és a miniszterek kinevezése történne politikai alapon, a közigazgatás alacsonyabb szintű döntéshozói versenyvizsgával kinevezett köztisztviselők lennének.

Megnyirbálná a prefektusok hatáskörét az RMDSZ

A miniszterelnöki elképzelésekhez az RMDSZ nevében Cseke Attila képviselő szólt hozzá. A politikus elmondta, a romániai közigazgatásban elsősorban egyszerűsített eljárásokra, kevesebb bürokráciára, valamint pénzügyi biztonságra és stabilitásra van szükség. Szavai szerint az RMDSZ egy kiszámítható életpályamodellt szorgalmaz a közalkalmazottak számára. Ezt egy, a szakmai felkészültségre épülő bértáblával egészítene ki, amely hosszú távon biztonságérzetet és főleg megélhetőségi lehetőségeket nyújt a közigazgatásban dolgozóknak.

Cseke közlése szerint az RMDSZ üdvözli azt az elképzelést, amely szerint a közigazgatási pályát elkülönítenék a politikaitól. Hangsúlyozta: a közalkalmazottak menedzselésére vonatkozó rendszert úgy kell átalakítani, hogy ezek a személyek szakmai szempontból fejlődhessenek karrierjük során, és a fizetésrendszer is biztonságot nyújtson. „Vonzóbbá kell tenni a közigazgatást főleg a vidéki környezetekben, hiszen jelenleg egyre kevesebb a szakképzett közalkalmazott” – fogalmazott a képviselő.

Cseke elmondta, az RMDSZ támogatja a decentralizációt, és úgy értékeli, csak akkor lehet legitim döntéseket meghozni, ha azok a legközelebb születnek az érintettekhez. „Ezért a központosító intézkedéseknek véget kell vetni, és át kell adni ezeket a hatásköröket a helyi önkormányzatoknak” – mondta a politikus.

Ugyanakkor az RMDSZ szerint a prefektus intézményét nem megerősíteni kell, hanem csökkenteni kell a a kormány megbízottainak hatáskörein, hiszen a választott önkormányzati vezetőknek kell hogy széles hatáskörökön alapuló döntési jogaik legyenek, nem pedig a kinevezett tisztségviselőknek.

„Nem támogatjuk a kormány azon szándékát, amely az önkormányzatok összevonásával karcsúsít, a helyi közigazgatásban a szubszidiaritás elvét kell követni, amely szerint a közszolgálat a lehető legközelebb kell működjön az állampolgárhoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nemrég alakult önkormányzatok esetében az elért eredmények indokolták ezek leválasztását nagyobb községektől” – fogalmazott a képviselő.

A Bihar megyei törvényhozó ezt követően hangsúlyozta a fejlesztési régiók mielőbbi átszervezésének fontosságát, elmondta: egy megreformált közigazgatás csak akkor lehet hatékony, ha az új fejlesztési régiókon alapszik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?