Ismertette a kormány a közalkalmazotti bérek módosításainak tervezetét

Egységesíti az adott munkahelyen dolgozó, azonos beosztású és tapasztalatú közalkalmazottak fizetését a bértábla módosításáról szóló sürgősségi rendelet, amely bevezetné a teljesítményarányos prémiumrendszert is az egészségügyben és a tanügyben. Mintegy 400 ezer közalkalmazott bére nőhet augusztus elsejétől.

A jogszabály tervezetét kedden este ismertette Dacian Cioloș miniszterelnök és Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter. Mindketten hangsúlyozták, hogy a rendelettel a kormány nem a bértábla reformjára, csupán a jelenlegi rendszer visszásságainak, a létező béraránytalanságoknak a felszámolására vállalkozott. „Egy biztos, senkinek nem csökken a fizetése, ha életbe lép az új jogszabály” – szögezte le Cioloș.

A miniszterelnök rámutatott: tisztában van azzal, hogy a költségvetési megszorítások nem teszik lehetővé minden igazságtalanság kijavítását a közszférában, de inkább elkezdi a reformot, mintsem teljesíthetetlen általános béremeléseket jelentsen be, aztán pedig "elmeneküljön"

Dragoș Pâslaru közlése szerint a tervezetben csak az egészségügyben alkalmazott bérrács szerkezetéhez nyúlnak hozzá. A más kategóriájú közalkalmazottak bérrácsa a jelenlegi marad, ám kiküszöbölik a jelenleg létező egyenlőtlenségeket. Ez úgy történik, hogy az ugyanazon a munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó valamennyi közalkalmazott fizetését a legjobban kereső kollégájuk bérszintjére emelik.

Az egészségügyben nemcsak egyazon kórházon, vagy klinikán belül, hanem a teljes ágazatban megszüntetnék az azonos beosztású és régiségű munkavállalók bére közötti különbségeket. A tervezet a munkakörök hierarchiáját is figyelembe veszi.

A munkaügyi miniszter elmondta, a kezdő orvosok fizetését tíz százalékkal növelik, hogy vonzóbbá tegyék a pályát a fiatalok számára. Emellett 2017-ben bevezetik a teljesítményarányos prémiumrendszert az egészségügyben és a tanügyben. Az évente, félévente vagy negyedévente nyújtandó prémiumok összege nem haladhatja meg az adott intézmény fizetési keretének 2 százalékát. A teljesítményt mérő kritériumokat az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium dolgozza ki.

A bértábla módosításáról szóló rendelet az 1,219 millió közalkalmazott egyharmadát érinti, augusztus elsején lépne életbe, alkalmazása pedig évente 2,29 milliárd lej többletterhet jelent a költségvetésnek.

A kormány kedden közvitára bocsátotta tervezetet. A pedagógus szakszervezetek máris elégedetlenek, mert az egészségügyben dolgozókkal ellentétben a tanárok fizetése nem növekedik. Mint ismert, tavaly 26 százalékkal nőtt a pedagógusok bére.

Kapcsolódók

Kimaradt?