banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Még kérdéses, hogy a tanügyi alkalmazottak miként folytatják a tiltakozást

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az oktatási szakszervezetek pontosan milyen formában folytatják a tiltakozást annak ellenére, hogy számos pedagógus csatlakozott a szakszervezetek kezdeményezéséhez.

Csütörtökön tiltakozást szervezett a kormány, valamint a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt székháza előtt a három nagy oktatási szakszervezeti szövetség: a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség, valamint az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség. A három érdekképviselet több mint 300 000 alkalmazottat képvisel az országban.

Az érdekvédelmi szervezetek vezetői kifejtették, a tanügyi alkalmazottak azért elégedetlenek, mert a kormány nem alkalmazza az egységes bérezési törvényt, többek között idén sem a törvényben előírt béremelést biztosítja, hanem annál jóval alacsonyabb, mindössze 4 százalékos növelést hagyott jóvá. Ez körülbelül nettó 65 lejes pluszbevételt jelent a pedagógusoknak. A három szakszervezeti szövetség folyamatosan egyeztet a tiltakozási akciók menetéről a szakszervezeti tagokkal.

Az elmúlt napokban több Maros megyei iskolában is felmérést készítettek arról, hogy szükséges-e általános sztrájk elindítása, a kérdőívet sok oktató töltötte ki és csatlakozott is aláírásával a kezdeményezéshez. Ennek ellenére a felmérés hiányos, csak részben reprezentatív, mivel nagyon sok tanár kimaradt belőle.Fotó: Agerpres

„Valószínűleg ismét lesz egy felmérés, mert amit decemberben végeztek el, hiányos volt, hiszen nagyon sok pedagógus nem is tudott róla vagy az utolsó percben kapott arról információt, hogy felmérést tartanak a szakszervezetek szakemberei a pedagógusok körében egy esetleges általános sztrájk elindítása érdekében”– közölte szerkesztőségünkkel Benedek Zsolt, a Marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója, a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség tagja. Rövid összegzésében az igazgató úgy fogalmazott, egyelőre minden bizonytalan, nem lehet tudni, hogy hogyan folytatódnak a tiltakozások.

„Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e országos szintű általános sztrájk vagy sem. Előzetes információk szerint egy kétórás figyelmeztető tüntetés valószínűsíthető január 19-én” – erősítette meg a Maszolnak Tamás Zsolt, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója is. Ennek megszervezéséről pénteken, január 14-én kapnak további információkat a szakszervezetektől, és ha jövő héten megtartják a tiltakozást, akkor hétfőn, január 17-én egyeztetik a figyelmeztető tüntetés részleteit – tájékoztatott az igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?