Mintegy száz tanügyi alkalmazott tüntet a fizetésemeléseket követelve

A tiltakozáson a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), illetve a Spiru Haret és az Alma Mater szakszervezeti szövetség tagjai vesznek részt. A tanügyi alkalmazottak amiatt elégedetlenek, hogy a kormány nem emelte a fizetésüket a közalkalmazotti béreket szabályozó 2017/153-as törvénynek megfelelően, mégis 16 százalék helyett csak 4 százalékos béremelést szavaztak meg.

A tüntetők plakátokat tartanak a magasba a következő üzenetekkel: „Mindig feláldoznak, soha nem tisztelnek”, „Felhívás Románia jövőjéért - a GDP 6 százalékát fordítsák az oktatásra”, „Nem speciális nyugdíjakat, hanem normális fizetéseket akarunk”, „Románia jövője a mi osztálytermeinkben van”, „A maszkok egyszer használatosak, a tanárok nem”.

Fotó: Kiss Gábor

A tüntetést meghirdető közös közleményükben a szakszervezetek emlékeztettek arra, hogy az ágazat dolgozói 2020 szeptemberétől lettek volna jogosultak a 2017-ben elfogadott bértörvényben rögzített fizetésemelésre, de a kormány elhalasztotta ezt az intézkedést. A 2022. január elsejétől ígért 4 százalékos béremelés, amely mindössze mintegy 65 lej plusz bevételt biztosít az embereknek, általános elégedetlenséget szült az oktatásban dolgozók körében – szögezték le állásfoglalásukban.

Rámutattak arra is, hogy jelenleg a tanügyi személyzet az egyetlen közalkalmazotti kategória, amely nem részesül munkakörülményekért járó pótlékban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?