Bénító intézkedés? – elfogadta a szenátus a költségvetési kiadások csökkentését

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a 2023/90-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet az idei költségvetési kiadások csökkentéséről. A jogszabály a konvergenciaprogramban vállalt költségvetési hiánycél teljesítését szolgálja.

A tervezet hallgatólagos elfogadását az ülést vezető Sorin Cîmpeanu, a szenátus alelnöke jelentette be. A projekt felsőházi megvitatásának határideje november 25-e volt.

A 2023/90-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a helyi hatóságok és a közintézmények idén már nem finanszírozhatnak közpénzekből fesztiválokat, koncerteket, versenyeket és ünnepségeket. A korlátozás nem terjed ki az adományokból és szponzori támogatásokból finanszírozott közösségi rendezvényekre.

Fotó: Agerpres

A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a hivatalos ünnepek, az év végi rendezvények és a Temesvár - Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódó rendezvények.

A tervezet ugyanakkor arra kötelezi a helyi hatóságokat és közintézményeket, hogy a november-decemberi időszakban a kiadásaik ne haladják meg a január-szeptemberi időszak átlagát.

A korlátozás nem terjed ki a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, az egészségügyi szolgáltatásokra, az egészségügyi programokra, a közoktatási intézményekre, sürgősségi beavatkozásokra és hóeltakarításra fordított kiadásokra.

A jogszabály az állami tartalékalapból kiutalható összegekre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

Raoul Trifan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora bírálta a jogszabályt, mivel szerinte az „Románia csaknem minden intézményét megbénítja”; ennek dacára úgy ment át a szenátuson, hogy semmit nem javítottak rajta - állította az ellenzéki politikus.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?