Antal Árpád: „Megáll az ész” a kormány brutális költségcsökkentő tervétől

A kormány költségcsökkentő intézkedéseinek tervét olvasva megáll az ész, a helyhatóságokra vonatkozó intézkedések brutálisan sértik az önkormányzati autonómia elvét és közük nincs a valósághoz – fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a kiszivárogtatott 44 oldalas tervezettel súlyos problémák vannak, ezért kénytelen megkongatni a vészharangot. Egyeztetések zajlanak a Municípiumok Országos Szövetségében annak érdekében, hogy megakadályozzák az intézkedések életbe lépését.

Antal Árpád kifogásolja, hogy az önkormányzatokra vonatkozó költségcsökkentő intézkedésekről a kormány előzetesen nem konzultált a polgármesterekkel, gyakorlatilag úgy időzített, hogy amikor a polgármesterek egy része szabadságon van, akkor üssön nagyot az önkormányzatokon. Másrészt a tervezet brutálisan sérti az önkormányzati autonómia elvét, például azzal, hogy előírja, a helyi költségvetésből alig 7,5 százalékot költhetnek kultúrára, sportra, szabadidőre és zöldövezetekre összesen. Továbbá elrendelnék, hogy az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató intézményeket át kell szervezni vagy összevonni, és le is kellene építeni az alkalmazottak 15 százalékát.

A kormány megszabná, mivel foglalkozhatnak

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez pusztán könyvelői gondolkodás és köze nincs a valósághoz. Arra utal, hogy a pénzügyminiszter szerint egy polgármester feladata csupán az út- és hídépítés kellene legyen, nem a közösségépítés. „A közösség vezetése nem csupán a betonról szól, hanem a közösségépítésről is”, szögezte le Antal Árpád.

Kifejtette: amióta politikával foglalkozik, Romániában most először fordul elő, hogy beleírták egy tervezetbe, hogy „megbüntetik” azokat a polgármesteri hivatalokat, amelyek kultúrára, sportra, szabadidőre és zöldövezetre szánt kiadásaikkal nem férnek bele a település költségvetésének 7,5 százalékába.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A probléma súlyosságát érzékeltetve Antal Árpád a Maszol érdeklődésére elmondta: Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg a költségvetése 28,5 százalékát költi a kulturális intézményei fenntartására, valamint sport és szabadidős tevékenységekre, illetve a Városi Kertészet által a zöldövezetekre. Véleménye szerint lehetetlen ezekkel a kiadásokkal beleférni a 7,5 százalékba, hiszen be kellene zárni a kulturális intézményeket és sportlétesítményeket. Másrészt Sepsiszentgyörgy saját költségvetéséből tartja fenn a magyar és román színházakat, miközben a színházakat számos nagyvárosban az állam finanszírozza, tehát azok nem terhelik a helyi önkormányzat költségvetését.

Kulturális intézmények kerülnek veszélybe

Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglakoztató intézmények átszervezésre vagy összevonására vonatkozó előírás Sepsiszentgyörgy esetében azt eredményezné, hogy az Andrei Mureșanu Színház elveszítené önállóságát és össze kellene vonni a Tamási Áron Színházzal, majd ezután leépíteni az alkalmazottak 15 százalékát, mutatott rá a polgármester. Kifejtette: egy ilyen intézkedés egyaránt rossz lenne a román és a magyar színháznak is.

Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy míg Sepsiszentgyörgyön a román színház veszíthetné el önállóságát, Erdély többi részében, ahol a magyar közösség kisebbségben van, a magyar kulturális intézmények kerülnének veszélybe, és előfordulhat, hogy nem csupán az önállóságukat veszítenék el, hanem magát az intézményt is. Az elöljáró szerint nem lehet csupán könyvelői gondolkodás mentén intézkedéseket hozni, hanem figyelembe kell venni, hogy az országban különböző méretű települések vannak, nem ugyanazt jelenti Bukarestben vagy Temesváron egy 50 fős intézmény, mint Sepsiszentgyörgyön vagy Kovásznán.

A spórolást kezdjék Bukarestben, és ne nyomorítsák meg a kisvállalkozásokat

„Megértem, hogy a kormány elszámolta magát, amikor az állami költségvetést készítette, de a közszférában a rendcsinálást a központi apparátussal kellene kezdeni, nem pedig az önkormányzatoktól elvenni hatásköröket, pénzforrásokat és embereket”, szögezte le Antal Árpád. Arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy ugyanaz a Marcel Boloș, aki most pénzügyminiszterként a bérpótlékok megszüntetéséről beszél, a korábbi kormányban Európai Alapokért felelős miniszterként kezdeményezte, hogy az uniós pályázatokkal foglalkozó közalkalmazottak kapjanak plusz bérpótlékot.

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra is rámutatott, hogy a kormány költségcsökkentő intézkedései a versenyszférát is negatívan érintenék, és főként a kis- és közepes vállalkozásokat nyomorítanák meg. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ tavaly azt javasolta, hogy válság idejére a nagyvállalkozások esetében vezessenek be szolidaritási adót. Most is fenntartják azt, hogy a nagyvállalkozások szolidaritási adójával kellene korrigálni a költségvetési bevételeket, nem pedig a kis cégeket sújtani – szögezte le Antal Árpád.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?