Tervezet: betiltanák a laboratóriumban előállított műhús értékesítését

A húságazat szabályozására nyújtott be törvénytervezetet több szociáldemokrata képviselő, köztük Florin Barbu mezőgazdasági miniszter, melyben többek között javasolják, hogy a hazai piacon legyen tilos az állati sejtekből laboratóriumban előállított szintetikus hús értékesítése. A dokumentumban az is szerepel, hogy a gazdasági szereplők kötelezően tüntessék fel a hústermékek címkéjén a hazai vagy külföldi piacról vásárolt alapanyag beszerzési árát.

A tervezet szerint a hús és a feldolgozott húskészítmények címké
jén a kötelező tájékoztatás a vonatkozó európai rendeletekben meghatározott feltételek szerint kerülne feltüntetésre.
A tervezet rögzíti, hogy
a „román termék" a 100 százalékban romániai gazdaságokból származó hasított sertésből készült húst és húskészítményeket jelenti, különben tilos a megnevezés használata.

Illusztráció: Pexels

A hazai piacon értékesített húskészítményeken kötelezően fel kellene tüntetni a hústartalom százalékos arányát is. Az adalékanyagokat, más összetevőket tartalmazó termékeket a valódi húskészítményektől elkülönítve, más polcon kell elhelyezni.

Megtiltanák a hazai piacon a laboratóriumban állati sejtekből előállított szintetikus hús forgalmazását, sőt a közétkeztetésben sem lehetne műhúsból készült fogásokat felszolgálni.

A tervezet 20 ezer lej és 150 ezer lej közötti bírságokat is előír a szabályok be nem tartásáért.
A szabálysértések felderítését és a szankciók alkalmazását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országos Egészségügyi, Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai vég
eznék majd.
A tervezetet hét szociáldemokrata képviselő nyújtotta be, először a szenátus vitatja meg, a döntéshozó testület a képviselőház lesz.
Florin Barbu mezőgazdasági miniszter
már a parlamenti bizottsági meghallgatása során bejelentette, hogy beterjeszti a tervezetet, mondván, hogy az a tej- és tejtermékek értékesítését szabályozó törvény mintájára a hús esetében is fontosnak tartja a külön polcokat, a címkéken a részletes tájékoztatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?