Élelmiszerekből egyre inkább importra szorul Románia

Húst 1,3 milliárd euró értékben importáltunk, míg a kivitel kevéssel haladta csak meg a 300 millió eurót.

Elképesztő mértékben, 117 százalékkal nőtt tavaly Románia külkereskedelmi hiánya a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek terén. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022-ben ezen termékekből 1,28 milliárd euró értékben importáltunk többet, mint amennyit exportáltunk.Fotó: Pixabay

A külföldön értékesített mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értéke 11,9 milliárd euró volt, míg a behozatal 13,2 milliárd eurót tett ki.

A helyzet a hús terén a legrosszabb, ahol 982,3 millió eurós hiány jött össze. Ez horribilis összeg, de az értékénél is nagyobb problémát jelent az, hogy egyetlen év alatt 33 százalékkal nőtt. Az elmúlt évben 548 800 tonna húst importáltunk 1,3 milliárd euróért. Ennek a zöme disznóhús volt, mivel a hazai ágazat évek óta súlyos válságban van, a termelés egyre inkább csökken.

Nagy gondok vannak a gyümölcsök terén is, ezek ugyanis 730,3 millió euróval járultak hozzá a külkereskedelmi deficithez. Ez az összeg 9 százalékkal haladta meg a 2021-es hiány értékét. Tejből, tejtermékekből, tojásból és mézből is sokkal többet importáltunk annál, amennyit kiszállítottunk külföldre, a deficit 719,1 millió euró volt. A hiány mértéke ezen kategóriánál nőtt a leginkább 2022-ben, 36,3 százalékkal.  

Románia szeszes italokból, alkoholból és ecetből sem önellátó, ezek a termékek 585,4 millió euróval járultak hozzá a külkereskedelmi hiányhoz, ami 22,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Ezek a tételek összesen lényegesen meghaladják a deficit értékét, azonban voltak termékek, melyek javítottak a külkereskedelmi mérlegen.

Kapcsolódók

Kimaradt?