Lefaragott a vásárlóerőből a magas infláció

Nőtt tavaly a romániai jövedelmekből élelmiszerre költött összeg aránya, amire nem volt példa az elmúlt évtizedben.

Nem újdonság, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában költik az emberek jövedelmük legnagyobb hányadát élelmiszerekre és alkoholmentes italokra. Az azonban pozitívum, hogy az elmúlt években ezen arány folyamatosan csökkent, ellenben tavaly, a magas infláció miatt megfordult a trend, írja a Ziarul Financiar.Illusztráció: Pixabay

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben a romániai lakosok átlagban a jövedelmük 24,8 százalékát fordították élelemre, míg 2011-ben még a 28,4 százalékát. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a bérek gyorsabban emelkedtek, mint az árak, tehát nőtt a vásárlóerő. Tavaly aztán ez az arány 25 százalékra nőtt, ami az árak meredek emelkedésének volt a következménye, ami a vásárlóerő csökkenését vonta maga után.

Már a 24,8 százalékkal is kiemelkedtünk az EU mezőnyéből, mivel a második legmagasabb arány, Litvánia esetében, 20,4 százalék volt. A dobogóra déli szomszédunk, Bulgária fért még fel, 20,1 százalékkal. Magyarország esetében a bevételek 17,8 százaléka ment el élelmiszerre és alkoholmentes italokra.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy minél gazdagabb egy adott ország, a lakosok a jövedelmüknek annál kisebb százalékát fordítják élelem és innivaló vásárlására. A jómódú Északnyugat-Európában ez az arány szinte az össze országban 13 százalék alatt van. A legkedvezőbb helyzetben az írek, a luxemburgiak és az osztrákok vannak, akik a bevételeiknek csupán 8,3, 9, illetve 10,9 százalékát fordítják ilyen célra. Az egykori szocialista országok közül a legmagasabb életszínvonalú Szlovéniában a legalacsonyabb ez az arány, 14,4 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?