Mezőgazdasági miniszter: Romániának saját forrásból biztosítania kell a hazai élelmiszer-fogyasztást

Romániának ismét meghatározó mezőgazdasági szereplővé kell válnia Európában – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek Florin Barbu frissen kinevezett szicáldemokrata (PSD) mezőgazdasági miniszter.

Barbu azt mondta, Romániában „riasztó” méretet öltött az élelmiszertermékek kereskedelmi deficitje, amely elérte az évi kétmilliárd eurót. Ezen változtatni kell, Romániának saját forrásból biztosítania kell a hazai élelmiszer-fogyasztást, és meghatározó mezőgazdasági szereplővé kell válnia Európában.

Florin Barbu | Fotó: Agerpres

„El kell jutnunk oda, hogy az európai szupermarketekben a román mezőgazdaságból származó termékeket találjunk. A gazdáknak minden támogatást meg kell adni, hogy fel tudják venni a versenyt az európai konkurenciával” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, nyomatékosan kérni fogja az Európai Bizottságtól, hogy az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat hosszabbítsák meg, és tíz új termékkel egészítsék ki a korlátozások listáját. Az új termékek között említette a mézet, a húst, a cukrot, a lisztet, a kukoricalisztet és a burgonyát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?