Románia még mindig kispályás az uniós védelemnek örvendő élelmiszerek tekintetében

Romániának jelenleg 11 levédett terméke van, míg Magyarországnak 31, Horvátországnak pedig 42.

A dobrudzsai rétes földrajzi jelzésű termékként (OFJ) történő bejegyzésével 11-re nőtt az uniós védelem alatt álló romániai élelmiszerek és italok száma, írja a Ziarul Financiar. Ez uniós viszonylatban elég kevésnek számít, egyes tagállamok esetében százas nagyságrendűek a levédett termékek.Fotó: Facebook/Salam de Sibiu

Az éllovas Olaszország, mely 317 nemzeti jellegű ételt és italt helyezett uniós védelem alá. Franciaországban 258, Spanyolországban 202,  Portugáliában 144, Görögországban pedig 115 a levédett termékek száma. Romániát egy sor jóval kisebb ország is megelőzi: Magyarországnak 31 uniós szinten védett terméke van, Horvátországnak 42, Csehországnak 30, Szlovákiának 15, Szlovéniának pedig 21. Az uniós védelem alá helyezett élelmiszerek és italok száma Bulgária és Írország esetében a legkisebb, 3, illetve 8.

A Románia által levédetett élelmiszerek között erdélyi termékek is vannak: a szebeni szalámi, a szebeni juhtúró, a tordai sóbányában tartósított hústermékek, a libánfalvi juhtúró, a pécskai kenyér és a barcasági füstölt busa.

A termékek uniós szintű levédése fontos, de nem elég, mondja Ștefan Pădure, az Egyesület a Román Élelmiszerek Promoválásáért nevű civil szervezet elnöke. Véleménye szerint ahhoz, hogy ezek megjelenjenek a nemzetközi piacon versenyképes árakra és erőteljes marketingre is szüség lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?