Tervezet: minden áldozatra és az erőszak minden formájára kiterjesztik a távoltartási végzés védelmét

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvénytervezetet, amely kiterjeszti a távoltartási végzés alkalmazását az áldozatok összes kategóriájára és az erőszak valamennyi formájára – számolt be Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, hogy az új jogszabály nem csak a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére korlátozódik. A törvény szerinte jogi keretet biztosít a szakembereknek, a rendőröknek, a bíráknak és az ügyészeknek valamennyi súlyos erőszakos eset megelőzéséhez.

Fotó: Pixabay

„Ez a tervezet gyakorlatilag kiterjeszti a távoltartási végzést a védelemre szoruló áldozatok összes kategóriájára és az erőszak valamennyi formájára, függetlenül az áldozat és az elkövető közötti kapcsolattól” – magyarázta, emlékeztetve arra, hogy a jelenlegi jogszabály szerint a távoltartási végzést csak a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére alkalmazzák.

Gorghiu tájékoztatása szerint további újdonság, hogy a törvény nemcsak a fizikai erőszakra, hanem az online és telefonos zaklatásra is kiterjed.

A miniszter arról biztosította a közvéleményt, hogy a törvény alkalmazása során az agresszorok megfigyelése a legmodernebb eszközökkel – többek között elektronikus nyomkövetővel – történik majd.

Gorghiu reményét fejezte ki, hogy a parlament legkésőbb a jövő év elejéig elfogadja a tervezetet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?