Képviselőházi szakbizottság: Hatról tizenkét hónapra nő a távoltartási végzés időtartama

Kedvezően véleményezte szerdán a képviselőház jogi bizottsága azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint a családon belüli erőszak áldozatai a jelenlegi 6 hónap helyett 12 hónapig részesülnek hatósági védelemben.

A 2003/217-es törvényt módosító tervezet értelmében a távoltartási végzés érvényességének maximális időtartama 12 hónapra nő. Ha a végzésben nem jelölnek meg pontos időtartamot, az ebbe foglalt intézkedéseket a végzés kiállításától számított 12 hónapig tekintik hatályosnak.

Illusztráció: Adobe Stock

A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a távoltartási végzés kibocsátását elrendelő határozatot a kimondásától vagy a kiközlésétől számított három napon belül lehet megfellebbezni. A fellebbezést tárgyaló bíróság a fellebbezés elbírálásáig felfüggesztheti a távoltartási végzés végrehajtását, ez esetben óvadékot kell megszabnia.

A fellebbezés tárgyalása a felek jelenlétében történik, és az ügyésznek is kötelező módon jelen kell lennie a tárgyaláson – írja elő a tervezet.

A kezdeményezők szerint a törvénymódosítás pluszvédelmet nyújt a családon belüli erőszak áldozatainak, és biztosítja jogaik tiszteletben tartását a bírósági eljárás során.

A tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavaz majd róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?