BNR-tanácsadó: az Alkotmánybíróság kilenc kisistene túlment minden határon

Eugen Rădulescu szerint az alkotmány módosításával lehetne eltörölni a különnyugdíjakat, ha az Alkotmánybíróság továbbra is foggal-körömmel ragaszkodik a szégyentelen privilégiumhoz.

Sürgős, átfogó és radikális reformokat sürget az államháztartási egyensúly helyreállítása érdekében Eugen Rădulescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) korábbi pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója, aki jelenleg Mugur Isărescu jegybanki elnök tanácsadója. „Azt kockáztatjuk, hogy országos helyreállítási terv (PNRR) a legfantasztikusabb elpuskázott lehetőséggé váljon” – írja Rădulescu az Opinii BNR (BNR vélemények) című blogon megjelent elemzésében.Fotó: Agerpres

Ennek a fő oka, hogy az egymást követő kormányok nem tudják vagy nem akarják rendezni a különnyugdíjak ügyét, márpedig a nyugdíjreform a PNRR egyik feltétele. „A társadalom rengeteget veszít azzal, hogy erejük teljében levő emberek nyugdíjba vonulnak,  s átadják a helyüket olyanoknak, akiknek hosszú évekre van szükségük, hogy szakértővé váljanak az adott területen. A legjobb példa erre a bíráké. Ismét hangsúlyozom, hogy sehol a világon a bírák nem mennek nyugdíjba 50 évesen. Egyetlen ország sem annyira gazdag vagy meggondolatlan, Románia kivételével, hogy ne tartson igényt egy felbecsülhetetlen értékű szakmai tapasztalatra. (…) Egészséges felnőtt emberek nyugdíjba vonulnak 45 évesen, hogy utána 30-40 éven át közpénzből éljék világukat? Ha egy Kafka regényben olvastam volna ilyet, azt mondanám, hogy túlságosan szabadra engedte a fantáziáját” – olvasható az írásban.

Isărescu heves kirohanást intézett az alkotmánybíróság ellen, melynek tagjai következetesen bojkottálják a speciális nyugdíjak reformját. „A speciális nyugdíjaknak teljesen el kell tűnniük, akkor is, ha jelenleg, szégyenre váltva a becsületet és durván áthágva az alkotmányt, melyet védenie kellene, az Alkotmánybíróság foggal-körömmel védi a bírák törvényesen abszurd, s egyúttal szégyentelen privilégiumát. Amikor az Alkotmánybíróság kilenc, nábobi privilégiumokkal rendelkező kisistenében lesz egy csöppnyi méltóság, s meg fogják érteni, hogy túlmentek minden határon, a problémát meg lehet majd oldani fokozatosan, a nyugdíják kiszámításának módosításával, a befizetéseken alapuló részt meghaladó összeg megadóztatásával stb. Ehhez az kellene, hogy a kilenc kisisten ismét jóézésű ember legyen” – írja Rădulescu.

Véleménye szerint arra is van megoldás, ha ez nem következik be: módosítani lehetne az alkotmányt oly módon, hogy az megtiltsa bármilyen speciális nyugdíj folyósítását. Rădulescu szerint ez „nem lesz könnyű, mert a közpénzből profitálók száma, s főleg a politikai erejük elképesztő.”

Jelenleg a GDP hozzávetőleg 1 százaléka megy el a speciális nyugdíjakra. A szakember úgy látja, hogy ez folyamatosan nőni fog az elkövetkező években, s oda juthatunk, hogy egy évtized múlva többet költünk majd ezekre a juttatásokra, mint az oktatásra. „Ez Románia útja a fejlődés felé? Vagy azon út, mely a bukáshoz vezet?” – teszi fel a költői kérdést.

Kapcsolódók

Kimaradt?