Az EU-s zászlót vetítik a Parlamentre csütörtök este

Az Európa-nap alkalmából az Európai Unió zászlóját vetítik rá csütörtök este 21 órától a román Parlament épületének homlokzatára.

A román Parlament is csatlakozik Európa több mint 60 városának más ismert intézményeihez és építészeti nevezetességeihez, amelyek oly módon irányítják a figyelmet az Európa-napra és a június 9-i európai parlamenti választásokig tartó visszaszámlálásra, hogy az Európai Unió zászlóját vetítik az épületükre. Az Európa-nap alkalmából az Európai Unió zászlóját csütörtök este 21 órától vetítik a román Parlament épületének homlokzatára. Ezzel egyidőben a bukaresti Diadalívet is kékkel világítják meg a jeles nap tiszteletére, írja az Agerpres.

A parlament épülete | Fotó forrása: Pixabay

Európa minden év május 9-én ünnepli a Schuman-nyilatkozat történelmi pillanatát, amely a békéért és európai egységért folytatott együttműködés kezdetét jelentette.1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter azt javasolta, hogy az alapító tagállamok szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság alá, elkerülve ezzel egy újabb katonai konfliktust Európa nemzetei között. A Schuman-nyilatkozatot az Európai Unió alapkövének tekintik. 1951. április 18-án aláírták a Párizsi Szerződést, amely létrehozta az Európai Szén- és Acélközösséget (ESZAK) Németország, Franciaország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia között.

Az Európa-nap megünneplésének ötletét az Európa Tanács vetette fel 1964-ben. Az európai közösségek 1985-ben döntötték el, hogy május 9-én tartják az Európa-napot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?