Átszervezi a szaktárca a siralmasan működő Környezetvédelmi Alapot

Száz új munkatársat alkalmaznak az intézményhez, decentralizálják a roncsprogramok lebonyolítását.

Kilenc hónap alatt a Fotovoltaikus Zöld Ház program keretében tavaly decemberben beadott igényléseknek kevesebb, mint egyharmadát sikerült csak feldolgozni a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM). A környezetvédelmi tárcának alárendelt intézményhez 44 389 igénylés érkezett, ezek közül 13 143 került elbírálásra szeptember 22-ig. 12 023 esetben a pályázók megkapják a támogatást napelemek beszerzésére, 1120 igénylést pedig elutasítottak. Az AFM honlapján olvasható tájékoztatás ezzel szemben csak 3072, szeptember 20-ig elfogadott, s néhány száz elutasított igénylésről tud. Bizarr az is, hogy a pályázók egy részének nem 20 ezer, hanem 19 999 lejes támogatást ítéltek meg.Fotó: Pixabay

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a pályázat roppant nehézkes lebonyolításának az oka „a Környezetvédelmi Alap nagyon alacsony adminisztratív kapacitása.” A kiértékelés felgyorsítása érdekében a munka egy részét az intézmény kiszervezte, a tárcavezető bízik benne, hogy november végéig sikerül végezni a fennmaradt, kb. 30 ezer igényléssel.

„Év vége előtt elindítjuk az új kiírást, már zajlik az előkészítése. Teljesen újragondoljuk a programot, hiszen az energiaválság hatására egyértelműen megugrott az igény a napelemrendszerek telepítése iránt, és számításaik szerint ezúttal nem több tízezer, hanem több százezer kérés lesz. Mintegy 200 ezer áramfejlesztő napelemrendszer felszerelését tudja finanszírozni a Környezetvédelmi Alap. Annak érdekében, hogy a program működjön, decentralizáljuk a pályázatok kezelését és csökkentjük a bürokráciát. Az új zöld ház program a háztartási gépek roncsprogramjához hasonlóan fog működni. A pályázó magánszemélyeknek regisztrálniuk kell, és amint megkapják az értesítést, hogy kérésüket jóváhagyták, az engedélyezett cégekhez kell fordulniuk, amelyek felszerelik a napelemrendszert” – nyilatkozta a Maszolnak Tánczos Barna.

Botrányok és fiaskók

Az AFM működését évek óta botrányok és fiaskók tarkítják, függetlenül attól, hogy ki áll az élén. 2020-ban pár perccel az indítás után kellett leállítani a háztartási gépek roncsprogramját, tavaly pedig előbb elhalasztották, majd rövid időn belül leállították a Fotovoltaikus Zöld Ház programot. Májusban Laurențiu-Adrian Neculaescu, az AFM elnöke azt ígérte, hogy júniusban indítják az idei fotovoltaikus programot, azonban ez a mai napig nem történt meg.

„Nem titok, hogy a különböző zöldprogramokat lebonyolító Környezetvédelmi Alap nem egy jól működő intézmény” – ismeri el a tárcavezető, hozzátéve, az sem használt, hogy az utóbbi három évben hét vezetője volt az AFM-nek. Van rá remény azonban, hogy a közeljövőben pozitív irányban változzon a helyzet. „A kormánykoalícióban ugyanakkor néhány hete megállapodás született arról, hogy átszervezzük és hatékonyabbá tesszük a Környezetvédelmi Alap működését, növeljük a kapacitását. Nem elfogadható ugyanis, hogy az elbírálás lassúsága miatt hónapokig elakadjanak olyan fontos programok, mint a zöld ház program. Egyrészt decentralizációt javasoltunk, másrészt növeljük az Alapnál dolgozó személyzet számát. A szeptember 16-án elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében 100 embert alkalmazunk a Környezetvédelmi Alaphoz, és megteremtettük a jogi alapot arra, hogy decentralizáljuk a helyi roncsprogramot. Ennek lebonyolítását teljes mértékben átadjuk a helyi önkormányzatoknak úgy, hogy a Környezetvédelmi Alap megelőlegezi a szükséges pénzalapokkal a településeket, és rájuk bízza a dokumentációk elfogadását, feldolgozását. Hasonlóan elemezzük, hogy miként lehet decentralizálni más pályázati programokat is annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen ezek lebonyolítása” – nyilatkozta Tánczos Barna.

Kapcsolódók

Kimaradt?