banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Asztalos Csaba: nem diszkrimináció a zöldigazolvány kötelezővé tétele a munkavállalóknak

Nem diszkrimináció a koronavírus elleni védettséget igazoló zöldigazolvány kötelezővé tétele a munkavállalók körében, jelentette ki csütörtökön Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Digi24.ro-nak.

Az interjúban Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke leszögezte, amit már korábban is, hogy a jogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, kormányhatározattal nem. Hozzátette viszont, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács álláspontja szerint az alkalmazottaknak kötelező védettségi igazolványt előíró törvény nem lenne diszkrimináció, hiszen a közegészség védelmében korlátoz bizonyos jogokat.Fotó: Agerpres

Mint rámutatott, az alkotmány világosan kimondja, hogy az állam korlátozhat jogokat és szabadságokat a közegészség védelmében. A védettségi igazolvány kötelezővé tételének pedig ez a célja. „Senki nem kérdőjelezheti meg a tudományos kutatások eredményét. Ezek a kutatások azt mutatják, hogy a fertőzés más következményekkel jár az oltatlanok és az oltottak esetében” – fogalmazott.

Azt is hozzátette, hogy a munkához való jog nem abszolút jog. „Ha valaki dolgozni szeretne, be kell mutatnia egy orvosi igazolást. Be kell bizonyítania, hogy munkaképes és nincsenek fertőző betegségei” – mondta Asztalos Csaba, aki többek között Franciaországot és Olaszországot hozta fel példaként, mint olyan országokat, ahol a munkavégzéshez kért védettségi igazolványt alkotmányosnak nyilvánították.

A CNCD elnöke szerint a templomokba is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket kellene beengedni. Asztalos Csaba úgy gondolja, hogy amennyiben a templomban ugyanazok a körülmények, mint egy intézményben, azaz ott is több ember gyűlik össze, akkor ott is ugyanazokat az előírásokat kellene követni.

A szenátus plénuma szerdán elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ törvénytervezetét, amely a közintézményekben és a magánszféra bizonyos területein is, az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató intézményeknél is kötelezővé tette volna a munkavállalók számára koronavírus elleni védettséget igazoló okmány használatát. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként, várhatóan jövő héten.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?