Arafat Cîţu ötletéről: szó sincs arról, hogy az alapellátást is Covid-igazolványhoz kötnék

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) vezetője árnyalta Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök arra vonatkozó ötletét, hogy a bevásárlást is a koronavírus elleni védettséget igazoló digitális tanúsítványhoz kötnék. A rohammentő-szolgálat alapítója szerint szó sincs arról, hogy ez az alapellátáshoz szükséges boltokra vonatkozna.

Arafat szerint nem akarják korlátozni a hozzáférést az alapszükségletekhez | Illusztráció: Agerpres„Beszéltem a miniszterelnökkel erről, és tisztáztuk, hogy ez nem érinti az alapvető szükségleteket kielégítő üzleteket. Valóban, külföldön Covid-igazolványhoz kötik egyes kereskedelmi egységek látogatását, de ott sem azokét, amelyek a legalapvetőbb szolgáltatásokat nyújtják” – mondta az Antena3 csütörtök esti műsorában Arafat.

Az államtitkár szerint az úgynevezett európai uniós zöld igazolvány nemcsak a koronavírus elleni teljes oltottságot vagy a betegségből való felépülést tanúsítja, hanem érvényes negatív koronavírus-teszt eredményét is, tehát össze kellene egyeztetni a mostani rendelkezésekkel. Mint köztudott, azokon a településeken, amelyeken a fertőzöttség aránya meghaladja a 6 ezreléket az utóbbi két hétben, étterembe, moziba, sportrendezvényekre stb. csak azok léphetnek be, akik oltottak vagy az utóbbi fél évben átestek a betegségen, és így szereztek védettséget, de a negatív teszt nem mentesít a korlátozások alól.

Florin Cîţu ügyivő miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy tárgyal Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszterrel arról a lehetőségről, hogy a bevásárlást is a „vakcinaútlevél” meglétéhez kössék. Szerinte ez „nem újabb korlátozás lenne, hanem egyfajta szűrés”.

Az ügyvivő kormányfő ötletéről kikértük olvasóink véleményét is: a közösségi oldalon több mint 2,9 ezren reagáltak arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e Florin Cîțu javaslatával vagy sem, és mintegy kétharmaduk elutasítja azt, hogy a bevásárlás feltétele a Covid-igazolvány lenne, és csak egyharmaduk ért vele egyet.
 

Az ügyvivő miniszterelnök javaslatára a boltokban, hipermarketekben is kötelezővé tehetik a zöldigazolványok felmutatását. Önnek mi a véleménye?

Közzétette: Maszol.ro – 2021. október 14., csütörtök
 

Kapcsolódók

Kimaradt?