Arany fokozatú minősítést kapott a sepsiszentgyörgyi kórház stroke-ellátása

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház arany fokozatú minősítést kapott, ezáltal a stroke, vagyis az agyi keringészavar ellátásában az ország legjobbjai közé tartozik.

Az Angels Initiative nemzetközi civil szervezet azok munkásságát méltatja, akik javítják a stroke-betegek túlélési és felépülési esélyeit, az arany fokozatú minősítést a betegek ellátásának gyorsasága, hatékonysága alapján ítélik oda.

Fotók: Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház

Dr. Forró Csilla neurológus szakorvos, aki a sepsiszentgyörgyi kórházon belül az intravénás trombolízis (vérrögoldó kezelés) program koordinátora, elmondta: a stroke, vagyis az agyi keringészavar leggyakoribb formája az érelzáródásos, szaknyelven iszkémiás stroke, illetve a vérzéses stroke. Az iszkémiás esetében eldugul az ér, így a környező agyterületek vérellátása csökken, aminek következtében elhalnak az idegsejtek. A vérzéses stroke az, amit hagyományosan agyvérzésnek hívunk: ennek esetében megreped egy ér.

Az Angels Initiative díja főként az iszkémiás stroke kezelésére vonatkozik. Dr. Forró Csilla ennek kapcsán elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórházban éppen július 1-jén lesz két éve, hogy elkezdték ezt az eljárást alkalmazni, eddig összesen 71 páciens esetében. A kezelés alkalmazásának lehetősége szigorúan időhöz van kötve, hiszen a stroke bekövetkezésétől nagyjából négy és fél órás időablakon belül lehet végrehajtani, ha a beteg állapota ezt megengedi. Sikeres kezelés esetén a beteg akár teljesen felépülhet: ehhez elengedhetetlen, hogy a családtagok vagy maga a páciens gyorsan felismerjék a tüneteket és orvoshoz forduljanak.

A stroke felismerését egy angolból származó mozaikszó, a FAST (gyorsan) segítségével lehet segíteni. Az F az angol face, azaz arc szóra utal: ha a beteg arca eltorzul, szája elcsavarodik, akkor van ok az aggodalomra. Az A az arm, azaz kar szóra utal, stroke esetében az egyik karból vagy akár egyik teljes testfélből elmegy az erő. Az S a speach, azaz beszédre utal: az agyi érelzáródás rendszerint a beszédkészséget is érinti, a beteg nehezen fejezi ki magát vagy a szokottól eltérő módon, furcsán beszél. Az utolsó betű, a T a time, vagyis az időt jelenti: az angol nyelvű tanács szerint Time is brain, vagyis az idő az agy, ugyanis minél gyorsabban kap a beteg segítséget, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

A sepsiszentgyörgyi szakorvos nyomatékosan hangsúlyozta: minél hamarább kerül a beteg kórházba, minél hamarább mérik fel az állapotát, annál inkább csökken a károsodás mértéke.

Felhívja figyelmet, a kezelőorvosnak tudnia kell, hogy a páciens milyen kórtörténettel rendelkezik, pontosan milyen típusú gyógyszert szed, milyen tünetei voltak az eseményt megelőző napokban. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy az adatok pontossága kiemelt fontosságú, hiszen többek közt ezek függvényében határozzák meg a kezelést, nem minden stroke-beteg esetében lehet trombolízist végezni.

A sepsiszengyörgyi sürgősségi kórház szeretné tovább javítani a teljesítményét, egyrészt a kórházi csapatmunka javításával, másrészt a lakosság egészségügyi nevelésével. Ennek érdekében kampányt indítanak a közösségi médiában és a sajtóban, illetve iskolákhoz, óvodákhoz is el szeretnénk jutni, hiszen létezik a gyerekeket célzó felvilágosító anyag is, fogalmazott Dr. Forró Csilla.

A szakorvos rámutatott: a stroke megelőzéséről is érdemes beszélni, hiszen számos rizikófaktor létezik, amelyek kiküszöbölésével, helyes kezelésével az agyérkeringési problémák jelentős része megelőzhető lenne. A kezeletlen magas vérnyomás, szív- és cukorbetegség, de a dohányzás, magas vérzsír-értékek és a mozgásszegény életmód is veszélyeztető tényezőt jelent.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?