Teljes vércserével mentették meg egy újszülött életét Sepsiszentgyörgyön

Ritka orvosi beavatkozásra került sor a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban. Egy újszülött kislányon teljes vércserét hajtottak végre mivel a csecsemő vére nem volt RH-kompatibilis az anyáéval.

Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf KórházDr. Gyulai Gabriella az újszülött osztály vezetője és dr. Ivácson Lilla újszülött gyógyász főorvos szerdai sajtótájékoztatón számol be, hogy a csecsemőnél születés után komplikációk léptek fel, légzési gondokkal és szívelégtelenséggel küzdött, a mája és lépe megnagyobbodtak és vérszegénység jeleit mutatta. Kiderült, hogy az anya vércsoportja RH negatív, míg a csecsemő RH pozitív, ezért az anya antitesteket termel a baba vére ellen, aminek során bilirubin (epefesték) keletkezik, amely káros lehet az agyra.

A három és fél órás beavatkozás során a csecsemőt egy melegített ágyra tették és egy köldökvéna-katéter révén teljes vércserét hajtottak végre. Az eljárás során 10 milliliterenként eltávolították a vérét és 10 milliliter vért juttattak be egész addig míg a teljes vérmennyiséget kicserélték, magyarázta Gyulai Gabriella, aki szerint az eljárás sikeréhez hozzájárult, hogy több önkéntes véradó jelentkezett a kórház felhívására, és a szükséges analíziseket végző laboratórium azonnal továbbította az eredményeket.

„Hálásak vagyunk a véradóknak, akik azonnal segítségünkre siettek, hiszen ennek a kisbabának folyamatosan friss, 5 napnál nem régebbi vérre volt szüksége. Számunkra ez a beavatkozás egy nagy sikerélmény, hiszen nem elég ismerni a procedúrát, szükség van egy csapatra és megfelelő felszerelésre is a megvalósításhoz. Szerencsére egy érintettnél az életben csak egyszer szükséges elvégezni ezt az eljárást,” foglalta össze dr. Gyulai Gabriella, aki hozzátette, hogy mindez megelőzhető, ha az anyának módjában állna rendszeresen kontrollra járni a terhesség alatt. Az orvosnő szerint ehhez hasonló esetek ritkán fordulnak elő, a sepsiszentgyörgyi kórházban legutóbb három éve, egy kislányon végezték el hasonló beavatkozást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?