Antal Árpád a koronavírus elleni oltásról: a legfontosabb, hogy mondjuk el az igazat

Sepsiszentgyörgyön az oltásközpontok elő vannak készítve, hogy péntektől el lehessen indítani a koronavírus elleni oltáskampány második szakaszát. Pénzforrást ugyan nem kaptak Bukaresttől, de nem ezen fog múlni a folyamat sikere, állapította meg Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint várhatóan nem érkezik egyszerre sok oltóanyag, ezért egyelőre nem lesz szükség sok alkalmazottra. Sepsiszentgyörgyön két oltóközpontot rendeztek be a Szociális igazgatóság Dália utcai épületében és a strand épületében.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a Romániára jellemző kapkodással indul a koronavírus elleni oltáskampány, és mivel a miniszterelnök októberig 10 millió személy beoltásával számol, az történik, hogy az első egymillió oltás lesz nehezebb, míg kialakul a rendszer és munkamódszer, majd a következő 9 millió személy oltása könnyebb lesz.Fotó: Vargyasi Levente

Ne osszon a kormány feladatokat, ha nem ad hozzá pénzt!

Mint ismert, a kormány eredetileg az önkormányzatokra szerette volna hárítani az oltóközpontok kialakításának és a személyzet fizetésének költségeit, ami ellen határozottan tiltakozott a Romániai Municípiumok Szövetsége, ezért ígéretet kaptak arra, hogy a kormány pénzt is biztosít ehhez a feladathoz. Az Emil Boc kolozsvári polgármester, a municípiumok szövetségének elnöke által megfogalmazott határozott álláspont elvi kérdés volt, mondta Antal Árpád, aki szerint azt kellett gyorsan és határozottan leszögezni, hogy ne adjon a kormány feladatokat az önkormányzatoknak úgy, hogy nem biztosítja a pénzforrásokat is.

„Lehet, hogy az oltásközpontok létrehozása nem lenne nagy erőfeszítés az önkormányzatoknak, de ha ez így marad, a kormány gyorsan beleszeret abba, hogy feladatokat osszon pénzforrások nélkül vagyis, hogy a döntéseket ő hozza de a megvalósítást költségét más fedezze” – mondta Antal Árpád, aki szerint ez minden kormányra érvényes, például így történt tavaly is, amikor a belügyminiszter elrendelte, hogy az önkormányzatoknak fertőtlenítő szereket kell kihelyezniük a tömbházakhoz, ám ezekhez nem adott pénzt.

„Az oltás kapcsán legfontosabb, hogy mondjuk el az igazat!”

 „Mindenkinek joga van eldönteni, hogy beoltatja magát vagy sem. Én hiszek az orvosokban és a matematikában” – mondta Antal Árpád arra az újságírói kérdésre, hogy mi az álláspontja a koronavírus elleni oltásról. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: Kelet-Európában az elmúlt évtizedekben nem zajlott vita az oltásokról, pontosabban nem volt oltás melletti tájékoztató kampány, ám egyes csoportok folytattak oltásellenes kampányokat, hogy nem kell beoltatni a gyerekeket. Emiatt a közéletben inkább oltásellenes hangulat alakult ki, mint oltást támogató hangulat.

Antal Árpád felidézte, hogy néhány éve – még a koronavírus előtt – Brüsszelben részt vett egy oltás témájú szakmai konferencián, ahová meghívtak minden szereplőt, így jelen voltak a tudományos világ képviselői, az oltáslobbisták és az oltástellenzők is, akik ütköztették álláspontjukat. Ezen a konferencián bemutatták azt, hogy különböző betegségek, mint például a gyermekbénulás esetében mit jelentett az, ha valaki be volt oltva vagy sem.

„Nem mond igazat az, aki azt állítja, hogy az oltás nem jár kockázattal” – mondta Antal Árpád, aki szerint fontos az, hogy mondjuk el az igazgat arról is, hogy milyen lehetséges veszélyekkel jár a vakcina és azt is, hogy mi a veszélye, ha nem oltják be magukat az emberek. Statisztikailag pedig a be nem oltás nagyobb veszélyt jelent, mint maga az oltás, vagyis a koronavírus lényegesen több halálesetet okoz, mint az oltás, mondta Antal Árpád, aki szerint ennek tudatában mindenkinek joga van eldönteni, hogy beoltatja magát vagy sem, de ezt a kérdést racionálisan kell megközelíteni. „Ha orvoshoz fordulunk, amikor betegek vagyunk, akkor most el kell fogadnunk, amit az orvosok mondanak, hogy a koronavírus elleni oltás segít rajtunk” – összegzett a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?