Ezt kell tudni az oltási kampány pénteken kezdődő, második szakaszáról

Pénteken kezdetét veszi a koronavírus elleni védőoltás-kampány második szakasza, amelynek során az ápoló-gondozó bentlakásos otthonokban élők, a krónikus betegségekben szenvedők, a 65 éven felüliek, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a vírus elleni vakcinát. Az oltási kampánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjét kérdeztük. 

Folytatódik az egészségügyben dolgozó személyzet, valamint az intézményvezetők koronavírus elleni oltása, ezzel párhuzamosan, január 15-étől (péntektől) beindul az oltási folyamat második szakasza. A második szakasz első felében a bentlakásos intézményekben élő személyek kapják meg az oltást – közölte érdeklődésünkre Tar Gyöngyi. A szakember elmondta: ez érinti az idősotthonok lakóit, a bentlakásos intézmények, menhelyek, szociális központok gondozottjait.

„Ezeken a helyeken volt tapasztalható a legtöbb góc kialakulása az egészségügyi intézmények mellett” – emelte ki az igazgató. A bentlakásos intézmények esetén mobil oltáskaravánok végzik majd el a feladatot, az orvosból, asszisztensekből és adminisztratív személyzetből álló csapatok a helyszínen adják be az oltást. Amennyiben egy intézménynek van saját szerződött orvosa, lehetséges, hogy ő vegyen részt a csapatban – tette hozzá Tar Gyöngyi.

A védőoltást természetesen azok a személyek kapják majd meg ebben a szakaszban is, akik beleegyeznek; az otthonokban jelenleg is végzik az egyéni hozzájárulások összegyűjtését, az igények felmérését. A bentlakásos intézmények egészségügyi dolgozói az oltási kampány első szakaszában már megkaphatták az oltást, a más munkát végző személyzet pedig szintén a második szakaszban lesz érdekelt, tudtuk meg. „Mindenkit összeírnak, akik még be akarják adatni az oltást és nem kapták meg, azokat is. Eszerint viszünk a helyszínekre oltóanyagot és ott történik meg az, ami máskülönben most a kórházak oltópontjaiban zajlik” – részletezte Tar Gyöngyi.

Megnyílnak a települési oltópontok

Az oltási kampány második szakaszában megnyílhatnak azok az oltópontok is, amelyeket a települési önkormányzatok jelöltek ki. Ezeknek a helyszíneknek az engedélyeztetése egyszerűsített eljárással történik: az önkormányzat saját felelősségére nyilatkozik az oltópontokkal kapcsolatosan arról, hogy tejesíti a feltételeket, a DSP pedig ennek nyomán megadja az engedélyt a működtetésre és elkezdhetik a tevékenységet. Az egészségügyi igazgatóság természetesen ellenőrizni fogja az oltópontok működését, de az előkészületek során is járnak az intézmény szakemberei és tanácsokkal segítik a központok kialakításának folyamatát – számolt be Tar Gyöngyi.

Hargita megyében 14 oltópont fog működni az oltási kampány második szakaszában. Üzemben marad a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház oltóközpontja a megyeszékhelyen. Ezen kívül Csíkszeredában további három helyszínen várják majd az oltásra jelentkezőket: a távhőszolgáltató vállalat (Goscom) volt Akác utcai ingatlanjában, a mentőszolgálat egykori Kossuth utcai központjában és a Zsögöfürdőn található jelenleg használaton kívüli vendéglő épületében. Székelyudvarhelyen kettő, Szentegyházán, Korondon, Székelykeresztúron, Balánbányán, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Maroshévízen és Borszéken pedig egy-egy oltási központ lesz kialakítva.

A pénteken megnyíló előjegyzés során várják a 65 év fölöttieket, a 16 év fölötti krónikus betegeket és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt kulcsfontosságú pozíciókban dolgozókat. Utóbbiak közé tartoznak többek között a karhatalmi erők, az élelmiszer-iparban dolgozók (húsipar, tejipar, sütőipar stb.), az energetikai szektor alkalmazottjai, az egyházi személyek, a pedagógusok, tanügyi intézményekben dolgozók – sorolta a szakember.

Továbbá ezen krónikus betegségekben szenvedők jogosultak az ingyenes vakcinára: cukorbetegség, túlsúlyos, anyagcsere-betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, onkológiai betegségek, tüdőbetegségek, neurológiai betegségek – beleéértve a Down-szindrómát, májbetegségek, autoimmun betegsége, súlyos immunhiányos betegségek.

A bejelentkezés egyénileg történik, kivéve a krónikus betegeket, akik esetében a családorvosnak kell igazolnia a betegséget és ő is kell elvégezze a regisztrációt az oltásra. „A családorvos ugyanúgy a saját elektronikus aláírásával regisztrálhat, mint amikor a saját rendelőjében dolgozókat jegyezte elő” – mondta a szakember. Kiemelte: idősek esetén lehetőség van arra, hogy rokonok, ismerősök regisztráljanak valaki nevében, egy fő maximum 10 személyt jegyezhet elő ilyen módon.

Fontos a pontosság és az együttműködés

Az oltásra a https://vaccinare-covid.gov.ro/ weboldalon kívül lehetőség van telefonon keresztül is bejelentkezni. A jelenleg minden megyében külön hívószámon elérhető Call Center péntektől egységes számon lesz elérhető, és várhatóan magyar nyelven is a lakosság rendelkezésére fog állni – mondta el Tar Gyöngyi. Az előjegyzést követően mindenki visszaigazolást kap e-mailen keresztül, amelyben az oltás időpontját és helyszínét is közlik. Az igazgató kiemelte: lényeges, hogy pontosan jelenjünk meg az oltás beadásakor, mivel szoros időbeosztással dolgoznak az oltópontok. 

„Nagyon fontos, hogy fegyelmezettek legyünk, mert ha egy valaki fegyelmezetlen, és nem jelzi előre, hogy valamilyen okból nem tud a megadott időben megjelenni, akkor felborulhat az egész további program. Nagyon kérünk mindenkit, hogy tartsa be az előjegyzést, ha pedig nem tud megjelenni a megadott időpontban, jelezze időben” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: az is fontos, hogy az oltás során mindenki kövesse az utasításokat.

Az oltóközpontban orvosok, asszisztensek, a regisztrációt végző személyzet lesz jelen. Az érkezés után mindenkit regisztrálnak, minimális vizsgálaton is át kell esni oltás előtt, valamint két kérdőívet kell kitölteni. „A vizsgálat során megállapítják, van-e valamilyen pillanatnyilag fennálló ellenjavallat az oltás beadására. Ez alapján eltanácsolhatják azokat, akik nem kaphatják meg. Kevés ellenjavallat van. Nagyon súlyos, a kórelőzményekben esetleg más oltóanyaggal szemben már megjelenő allergiás reakciók, akut lázas betegség esetén lehetséges az elutasítás. Szív-, érrendszeri-, vagy autoimmun betegségek nem kizáróak” – emelte ki Tar Gyöngyi.

Az oltás alkalmával a megjelenteket regisztrálják az országos oltóanyag regisztrerbe (RENV – Registrul Electronic de Vaccinare). Ez a rendszer egyébként eddig is működött, a csecsemők kötelező védőoltásait is ezen a felületen tartották számon – mondta el az igazgató. Az oltás után 15 perc kötelező várakozás, megfigyelési idő következik, majd mindenki kézhez kapja a kiállított, kinyomtatott oltási bizonylatot. „Amikor a RENV-be bekerül az illető neve, mint beoltott személy, abban a pillanatban a rendszer lefoglalja a következő adagot és az időpontot is ad rögtön, amit a helyszínen közölnek. Ugyanakkor figyelmeztető sms is érkezik a második adag beadásának időpontját megelőzően” – részletezte Tar Gyöngyi.

A szakember elmondta: az oltáshoz nincs szükség különösebb felkészülésre, ám kihangsúlyozta: a tisztaság, ápoltság alapvető dolog kell legyen. „Allergiával, egészségügyi problémával kapcsolatosan jó, ha van nálunk valamilyen igazolás, hogy a helyszínen szolgálatot teljesítő orvos tudja eldönteni: beadható-e a vakcina” – tette hozzá.

A szakember ajánlása: ne halogassák az oltás beadatását

Az oltási kampány harmadik fázisával, azaz a széles lakosság beoltásával kapcsolatosan Tar Gyöngyi úgy fogalmazott: nehéz megjósolni, hogy mikor kezdődhet el. „Pontosat jósolni nem tudunk. Attól függ, hogy hányan kívánják beadatni a második szakaszban az oltást. Ha kivárnak az idősek és a betegek, akkor előre fogják hozni a harmadik szakaszt is, mert semmi értelme nincs annak, hogy helyben topogjon a program, ha valakik halogatják a beoltást. Azt ajánlom, senki ne halogassa! Akinek lehetősége van rá, az éljen vele!” – hívta fel a figyelmet az igazgató. Hangsúlyozta: aki nem oltatja el magát, saját biztonságát, egészségét kockáztatja, akár az életét is elveszítheti, de azokban a szakmákban dolgozók, akik prioritást élveznek, veszélyeztethetik mások egészségét is.

Tar Gyöngyi rámutatott: a téli ünnepeket követően ismét megnőtt az esetszám „A szilveszterezések, családi összejövetelek, disznóvágások az orvosi javaslatok, szaktanácsok ellenére lezajlottak. Ennek most isszuk a levét, az esetszám ismét aggasztó mértékben emelkedik Hargita megyében is. Ezért hangsúlyozom: aki teheti, oltassa be magát. Világszerte nagy sebességgel oltanak, nem tudjuk, a gyártási kapacitás mennyire tudja tartani a lépést.

"Megtörténhet, hogy lesznek majd fennakadások” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: az oltás nem kötelező, de elképzelhető, hogy találkozunk majd olyan esetekkel, amikor az oltás majd feltétele lehet bizonyos dolgoknak, például utazásnak, külföldi munkavállalásnak, de előnyöket élvezhetnek az oltást beadatók például a karantén-kötelezettségek esetében is. „Nagy divat manapság mindenben kételkedni, és az internetről tájékozódni. Az álhírek, mendemondák terjesztői mindenkinek ártanak, elsősorban azoknak, akik ezekre hallgatnak. Mindenkinek azt ajánlom: hiteles forrásból, lehetőleg szakembertől szerezzenek információkat, ne ismeretlen internet-lovagoktól” – zárta beszélgetésünket Tar Gyöngyi.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?