Csíkszeredai orvosok kapták meg elsőként a koronavírus elleni oltást Hargita megyében

Hétfőn elkezdődött a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének beoltása | A szerző felvételeHétfőn Hargita megyében is megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány. Az első adag szérum Csíkszeredába érkezett a brassói elosztóközpontból. A Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban reggel 8 órától kezdődött el a vakcina beadása.

Elsőként Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa kapta meg a védőoltást, majd közvetlenül utána Dr. Konrád Judit kórházmenedzser. Csíkszereda után Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen, Maroshévízen és Gyergyótölgyesen is megkezdik a vakcina beadását.

Dr. Konrád Judit az oltásközpont megnyitásakor elmondta: a hétfőn reggel elkezdődött oltási kampány első Hargita megyei helyszíne a csíkszeredai intézmény. Az első három napban azok az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást, akik előre feliratkoztak – részletezte az intézményvezető. Ez a következő három napban 255 személyt jelent. Az igazgató szerint az egészségügyi dolgozók az oltás beadatásával fontos üzenetet fogalmaznak meg, és példát mutatnak a lakosságnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője pozitív eseményként értékelte a csíkszeredai oltásközpont megnyitását. „Eddig csak védekeztünk a vírussal szemben a különböző intézkedésekkel. A tavalyi évet ez uralta, ezzel szemben az új évet a megelőzés, tehát egy aktív hozzáállás fogja meghatározni. A megelőzés a legolcsóbb és a legbiztonságosabb gyógyítási módszer. Reméljük, sikeres lesz ez a folyamat!” – emelte ki a szakember.

Mint elmondta, nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók kapják meg első körben a védőoltást, hiszen ők azok, akik nem csak a saját személyük és családjuk iránt, hanem a páciensek irányában is felelősséggel tartoznak. Tar Gyöngyi hangsúlyozta: az oltóanyag tesztelt és biztonságos, jelentős mellékhatásokat sehol nem tapasztaltak az eddigi oltási kampány során.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az eseményen elmondta: bízik abban, hogy Hargita megyéből minél többen élnek a lehetőséggel, és feliratkoznak a koronavírus elleni védőoltásra. Mint fogalmazott, a megye lakosságának minél nagyobb arányú immunitásának eléréséhez közösségi összefogásra van szükség.

„Megyei munkacsoportot hoztunk létre. Együtt gondolkodunk a polgármesterekkel, a szociális szférában tevékenykedő civil szervezetekkel, az egyházakkal, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé az oltást” – mondta Borboly Csaba. Hozzátette: a megye 237 településének 10 oltásközpont fog rendelkezésre állni.

Az oltás menete

A feliratkozott személyek regisztrációs szobába érkeznek, ahol azonosítják magukat. Az őket fogadó személyzet bevezeti adataikat az oltásokat nyilvántartó rendszerbe, majd két kérdőív kitöltése következik. A kérdőívek az általános egészségügyi állapotra vonatkozó kérdéseket, valamint az oltás beadásához szükséges beleegyező nyilatkozatot tartalmaznak.

A csíkszeredai intézményben, két helyiségben párhuzamosan történik az oltások beadása, így óránként 10 személy kaphatja meg a vírus elleni védőoltást. Az oltásközpont a hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között fogadja a pácienseket. Az oltást követően mindenki 15 percet tölt el egy elkülönítő szobában, ahol orvosi felügyelet mellett figyelik az esetlegesen fellépő mellékhatások tüneteit. A folyamat végén a beoltott személyek tanúsítványt kapnak.

A védőoltásra regisztrálni a https://vaccinare-covid.gov.ro/ oldalon lehet, egyelőre csupán az egészségügyben dolgozók és egészségügyi intézmények vezetői számára elérhető a lehetőség, várhatóan január 14-ét követően iratkozhatnak fel civil személyek is. Első körben az ápolási-, gondozási intézményekben, idősotthonokban élő ellátottak, a krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek kaphatják meg az oltást.

Mint korábban írtuk, hétfőtől az egészségügyi dolgozók beoltására létrehozott összesen 370 romániai oltóközpont több mint 90 százalékában beindul a tevékenység. január második felében várhatóan elkezdődhet a szociális intézményekben élők beoltása. Romániában mintegy 1880 ilyen központ van, amelyekben csaknem 40 ezer személyt gondoznak, akiknek a beoltását viszonylag rövid idő alatt elvégzik az erre kijelölt mobil oltócsapatok.

Kapcsolódók

Kimaradt?