Felmérés: a városi lakosság kevesebb mint fele szándékozik beoltatni magát koronavírus ellen

A városon élő romániaiak kevesebb mint fele (46 százaléka) tervezi beoltatni magát koronavírus ellen, 27 százalék pedig még nem döntötte el, hogy kéri-e a vakcinát vagy sem – derül ki egy közvélemény-kutatás adataiból.

Az iSense Solutions felmérése értelmében a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy jelen pillanatban nem kívánja beoltatni magát, hosszú távon azonban a városon élők 85 százaléka beadatná a vakcinát.

Tízből négy válaszadó vallotta azt, hogy amint elérhetővé válik számára a vakcina, beoltatja magát, míg tízből ketten csak azt követően kérik az oltást, hogy megbizonyosodnak arról, másoknál nem jelentkeztek rövidtávú mellékhatások. A megkérdezettek 26 százaléka legalább egy évet várna az oltás beadásával, hogy addig tájékozódhasson a közép- és hosszú távú mellékhatásokról, és csak 15 százalék mondta azt, hogy megtagadja az oltást.

A COVID-19 elleni oltással kapcsolatban megfogalmazott legfőbb aggodalmak az ezután megjelenő mutációkkal szembeni hatékonysággal és az esetleges azonnali mellékhatásokkal kapcsolatosak.

„Mindazonáltal a lakosság bízik az új vakcinákban, és a válaszadók többsége (82 százalék) egyetért azzal, hogy az oltások révén hamarabb véget ér a járvány, ugyanakkor 84 százalék azt is elfogadja, hogy az újgenerációs technológiáknak köszönhetően sikerült ilyen rövid időn belül kifejleszteni a vakcinákat” – hangsúlyozták a felmérés készítői.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?